El president de la Generalitat, Quim Torra, ha recomanat als catalans “no viatjar a la Comunitat de Madrid” excepte en els casos de força major i, en cas d’haver de fer el desplaçament, extremar les “mesures de prudència”. De la mateixa manera, Torra ha demanat a la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que “no permeti sortir de Madrid si no es té la certesa que la persona no té cap símptoma de la malaltia”.

Aquestes paraules han tingut resposta per part d’Ayuso: “Catalunya és Espanya i Madrid estarà a disposició dels catalans sempre”, ha dit, i encara ha etzibat: “Jo no me n’alegro quan a ells els ha anat pitjor, com no ho vaig fer per la fuita massiva d’empreses”, l’octubre de 2017.

Proposta de control de temperatura a les estacions i aeroports

Per evitar els contagis, Torra ha anunciat que es faran controls de temperatura als aeroports i estacions de tren des d’on puguin arribar viatgers provinents de Madrid. “Són mesures de sentit comú i el més important és que a Madrid es prenguin les decisions per evitar que qualsevol persona amb símptomes de covid-19 pugui moure’s a altres zones”, ha dit Torra. De fet, el Departament de Territori i Sostenibilitat ha confirmat a betevé que s’està “treballant amb Aena i Adif per mirar d’implantar sistemes de control“, tot i que no s’han concretat quins.

Per la seva banda, Renfe ha aclarit que la Generalitat no s’ha posat en contacte amb la companyia per tractar aquesta proposta, tot i que, segons Adif, sí que es mantenen converses de manera permanent amb el govern català. L’ens ferroviari ha afegit que ja s’estan fent controls de temperatura a l’estació de Sants des del mes de juliol. A l’Aeroport de Barcelona-el Prat també es fan controls de temperatura als viatgers. S’esta treballant amb aena i adif per mirar de ‘implantar sistemes de control, però o han concretat.

Tancaments de parcs i mascareta a les terrasses

Una de les mesures que estudia la Generalitat és tornar a tancar els parcs infantils. “Ens plantegem el tancament dels parcs, és una decisió que no volem prendre, perquè el problema no són els nens, sinó les aglomeracions en aquests espais”, ha dit el president. El president ha recordat a la ciutadania que cal “abaixar la vida i el ritme socials per mantenir el ritme laboral, escolar i cultural que necessita el país”.

D’altra banda, Quim Torra també ha demanat implicació al sector de la restauració, amb qui ja ha demanat una reunió per als propers dies. Ha recordat que a Catalunya torna a pujar el risc de brot i que no es pot abaixar la guàrdia. En especial, a les terrasses, on ha recordat que cal dur la mascareta, fins i tot en una taula. “La mascareta és obligatòria a les terrasses, si tu t’asseus l’has de continuar utilitzant i només te la treus quan veus o consumeixes”, ha dit.