L’objectiu de l’Hospital Vall d’Hebron, el més gran de Catalunya, és evitar tornar a convertir-se íntegrament en un hospital covid. Per això, han dissenyat un pla de contingència per a possibles rebrots que prioritza l’obertura d’espais que no s’utilitzen per tractar altres patologies, com sales per a docència o simulacions.

A més, s’han mantingut muntades dues sales de semicrítics amb un total de 48 llits, per obrir immediatament si hi ha una arribada sobtada de pacients amb coronavirus. I disposen de 25 llits d’UCI extra emmagatzemats.

Dels 1.000 malalts amb covid que van arribar a tenir en els pitjors dies de la pandèmia, els responsables de l’hospital creuen que amb aquest pla podrien assumir-ne el 25 %, uns 250 a la vegada, sense afectar l’activitat ordinària. Sobretot es vol evitar cancel·lar les cirurgies programades i allargar encara més les llistes d’espera.

Només 12 persones ingressades amb covid

De moment, per sort, res fa pensar que aquest pla de contingència s’hagi d’activar aviat. Segons explica María José Abadias, sotsdirectora assistencial de l’Hospital Vall d’Hebron, actualment hi ha cinc pacients amb covid-19 a l’UCI i set més hospitalitzades. La incidència de casos, assegura, és molt baixa. “La setmana passada dels 3.000 pacients testats abans d’entrar a quiròfan, només el 0,3 % van donar positiu”.

Més test, més positius

De fet, una de les grans diferències entre l’inici de pandèmia i ara és el nombre de test PCR que es duen a terme. Al Vall d’Hebron se’n fan a tots els malalts que hi ingressen i, a l’atenció primària, al més mínim símptoma de la covid. Per això, malgrat que les xifres de positius puguin semblar les de l’inici de la pandèmia, la incidència real és molt més baixa que llavors.