Els resultats de la tercera onada de l’estudi de seroprevalença del coronavirus que ha fet el Govern espanyol constaten que un 5,9 % dels catalans ha desenvolupat anticossos de la covid-19, una xifra que, en el cas de la demarcació de Barcelona, augmenta fins al 7,3 % de la ciutadania. En el conjunt de l’estat, un 5,2 % dels participants han desenvolupat anticossos. Els percentatges gairebé no han variat en comparació amb la segona onada de l’estudi, que es va fer pública a principis del mes de juny.

El que ha cridat l’atenció entre les dades d’aquesta tercera onada és que un 14 % dels casos a qui s’havien detectat anticossos a la primera ronda de l’estudi, els han perdut o han passat a ser indetectables a la tercera, només dos mesos més tard. Entre la primera i la segona ronda de l’estudi només un 7 % dels participants havia deixat de tenir anticossos.

La pèrdua dels anticossos va ser més freqüent —un 11 %— en persones que no havien tingut cap símptoma, i molt menys freqüent en els participants amb una PCR positiva —un 0,5 %— i en aquells que van descriure una pèrdua sobtada de l’olfacte o del gust —un 2,6 %—.

Les persones amb pèrdua d’olfacte o gust, els més protegits

Els resultats finals de l’estudi també permeten comprovar que entre el 74 i el 89 % de participants que van donar positiu a la prova PCR abans de començar l’estudi van desenvolupar anticossos de la malaltia. Segons les dades, la seroprevalença augmenta com més símptomes de la malaltia ha desenvolupat el pacient i és particularment alta —quatre de cada 10 malalts— entre les persones que han patit una pèrdua sobtada de l’olfacte o del gust. També hi ha hagut entre un 2,5 i un 2,8 % de participants que no han presentat cap símptoma i que van presentar anticossos de la covid-19.

El mapa de la tercera onada de l’estudi, segons el Ministeri de Sanitat, permet fer-se una idea de l’evolució més recent de l’epidèmia a l’estat. El percentatge de malalts amb símptomes ha disminuït de manera substancial entre la primera onada i la segona. I ha tornat a pujar lleugerament a la tercera ronda, que ha coincidit amb l’augment de la mobilitat de la població després del confinament.