Barcelona ha perdut un bon grapat de comerços emblemàtics
que han hagut de tancar, en molts casos, per l’augment dels lloguers. Alguns dels locals continuen en desús, a la venda o en lloguer. La conseqüència és que part del patrimoni es malmet, els nous propietaris no reben ingressos i tot plegat passa després que aquests comerços històrics hagin abandonat els locals on han treballat pràcticament tota la vida.
Casa Calicó: gairebé dos anys buida
Casa Calicó és un negoci familiar de venda d’articles de pesca que va néixer el 1850 i que es va instal·lar a la segona dècada del segle XX a la plaça de les Olles. L’any 2017 els llogaters pagaven 900 euros al mes i la propietat els va exigir 7.000 euros per renovar el contracte. La botiga es va traslladar l’1 de febrer del 2018 al Poblenou i, gairebé dos anys després, el local continua buit. Segons ha pogut saber el programa ‘bàsics’, el propietari està a punt d’arribar a un acord perquè en uns mesos s’hi obri un altre comerç.
La Colmena de Gràcia: 10.000 euros al mes
Un dels emblemàtics que també continua tancat és la pastisseria La Colmena que hi havia al carrer Gran de Gràcia. El negoci va obrir el 1907 i va abaixar la persiana el febrer del 2016. Fins a aquell moment, els llogaters pagaven 4.000 euros al mes i els van reclamar el doble per tal de mantenir-se a l’espai. Aquesta pujada i les reformes que exigia l’Ajuntament perquè s’adaptés a la normativa van posar fi al negoci familiar. Més de tres anys després, el comerç segueix tancat i ara en demanen 10.000 euros mensuals i encara necessita la reforma.
En paral·lel, La Colmena de la plaça de l’Àngel es manté oberta però amb un futur incert. El 2014 pagaven 1.000 euros al mes i ara en són 7.650. A més, el seu contracte acabarà d’aquí a 10 anys i els propietaris del negoci no saben si els apujaran el lloguer d’aquest local, ubicat en un lloc privilegiat pel pas de turistes.
El Pitarra: un pub durant tres mesos i més d’un any tancat
Un cas que va generar rebombori va ser el del Restaurant Pitarra, al carrer d’Avinyó. Fundat el 1890 i considerat un dels bressols del teatre català, els nous propietaris van convertir-lo en un pub irlandès el maig del 2018 amb la incertesa de què passaria amb el patrimoni històric que hi havia a la rebotiga. Només tres mesos més tard, el local es va tornar a posar al mercat. Des de llavors ja ha transcorregut més d’un any i ara es lloga per 5.000 euros o es traspassa per 400.000.
Un altre cas sorprenent és el de la Farmàcia Casadesús, del carrer de l’Arc del Teatre, número 21. El negoci va ser fundat el 1820 i va funcionar també com a botiga d’il·lusionisme i també com a centre d’atenció social. Fa vora una dècada que està tancat, s’ha malmès la decoració modernista de l’espai i l’edifici està mig en runes.