L’any 2014, a les portes de l’entrada en vigor de la Llei d’arrendaments urbans, l’Ajuntament va crear una primera llista d’establiments emblemàtics sobre els quals va imposar una suspensió de llicències durant un any. El 2015 la llista es va acotar i hi van quedar 226 comerços. Cinc anys després, posem els locals singulars que consten al catàleg d’establiments emblemàtics de Barcelona sobre un mapa.

En aquest mapa interactiu pots consultar quants establiments catalogats es mantenen oberts, quants han tancat des del 2014 i quants s’han traslladat. Si cliques sobre un punt concret del mapa, podràs saber el nom del comerç, quina activitat s’hi fa, quin any es va fundar i els elements exteriors i interiors que estan catalogats.

Una trentena d’establiments emblemàtics catalogats han tancat des del 2014

Concretament, en els últims anys, 34 comerços que formaven part del catàleg han abaixat la persiana. D’entre els que han tancat en els darrers cinc anys, 13 es trobaven a l’Eixample i 13, també, a Ciutat Vella. Entre els casos més recents trobem el Gran Cafè, al carrer d’Avinyó, que va tancar durant la pandèmia i la camiseria Xancó de la Rambla, que va baixar la persiana per últim cop el 31 de desembre del 2019. La Granja Vendrell ha tancat per jubilació aquesta primavera però confia reobrir en mans d’una nova propietària. També hi ha hagut sis casos en què el negoci s’ha mantingut però en un altre local, com el Coses de Casa, que ha canviat la plaça de Sant Josep Oriol pel carrer de Còrsega.

Entre els 226 negocis que formen part del catàleg d’establiments emblemàtics, n’hi ha d’activitats tan diverses com una graneria, una botiga de parallamps, cinc cereries i tres lampisteries. Però si hi ha un tipus d’establiment que destaca són les farmàcies: n’hi ha 36 de catalogades. El rànquing el completen establiments dedicats a la restauració i l’alimentació: 25 bars, 17 restaurants, 10 pastisseries, nou botigues de queviures i vuit forns de pa.

Si ens fixem en com queden repartits en el mapa els establiments emblemàtics catalogats, un de cada cinc es troba a la Dreta de l’Eixample. En aquest barri, n’hi consten 50. El segueixen de prop el Gòtic, amb 45, i el Raval, amb 37.

Una catalogació més que una protecció

Des de l’Associació d’Establiments Emblemàtics afirmen que les llistes del 2014 i del 2015 van ser una catalogació, però en cap cas evitaven el tancament de botigues històriques. Josep Maria Roig, secretari de l’entitat, lamenta que el que val de les botigues és l’activitat, però el catàleg d’establiments emblemàtics se centra en el patrimoni mobiliari dels locals. Un exemple d’aquesta diferència és el cas de Musical Emporium, a la Rambla. La botiga d’instruments musicals ja no existeix i, tot i que se n’ha conservat la fusteria de la façana, ara a sobre hi ha tres cartells ben vistosos de la nova activitat que acull, “Change money”.

Imatge: @Bcnsingular