La història de l’antic Restaurant Pitarra com a pub irlandès ha estat breu. Només tres mesos després que l’emblemàtic establiment posés fi a la seva història i els nous propietaris reconvertissin el negoci, la persiana del local del número 56 carrer d’Avinyó, al barri Gòtic, torna a estar abaixada.

A la façana del local ja hi penja un cartell que n’anuncia el traspàs, amb llicència. Des de l’Ajuntament asseguren que no tenien constància del traspàs i que, fins ara, la propietat estava fent el procés per adequar l’establiment i complir la normativa de locals de concurrència pública.

Els veïns sospiten que el pub no tenia el permís per servir copes però, malgrat tot, ho feia. Així ho explica Antonio Gutiérrez, que viu al primer pis de la finca adjacent. Durant les darreres setmanes han hagut de conviure amb més soroll del que ja és habitual al carrer. “Des que va obrir ha estat una mica problemàtic perquè pel Mundial de futbol estava ple d’aficionats beguts, a la porta, cridant…“, afirma.

No són els únics que s’han tornat a pronunciar sobre la qüestió. Els impulsors de la campanya “Salvem el Pitarra” han aprofitat la notícia del traspàs per reivindicar de nou el pes històric del local. “Esperem que l’administració faci un cop de cap i que, d’una vegada, protegeixi aquest conjunt de locals perquè si no no podrem explicar als nostres descendents què ha passat al nostre entorn”, explica l’historiador David Domènech.

Les queixes van més enllà. Martí Cusó, membre de la plataforma “Ciutat Vella no està en venda”, denuncia que la desaparició del Pitarra és un exemple més que el districte és territori majoritàriament d’oci i de turisme. “S’està destruint el centre de la ciutat com a lloc on viure i s’està convertint en un lloc on consumir i on ser turista“, lamenta. Els veïns ho comparteixen i, a més, temen que ara s’hi obri un nou local nocturn.

Què se n’ha fet, de la rebotiga?

L’obertura del pub irlandès en aquesta ubicació va ser polèmica perquè, a més de posar fi a la història centenària del Pitarra, també comportava que desaparegués la rebotiga, que va ser punt de trobada de personalitats de la cultura i la política del segle XIX amb qui es relacionava el dramaturg Serafí Pitarra.

Aleshores tant entitats del barri com grups polítics van demanar a l’Ajuntament que augmentés la protecció del local, que va assegurar que ho estudiaria. El que se n’ha fet de la rebotiga continua sent una incògnita que els veïns pretenen esvair. De cara al setembre es posaran en contacte amb el Consistori per saber què ha passat i què li reserva el futur al número 56 del carrer d’Avinyó.