Postissos i espardenyes

A Barcelona encara hi ha persones dedicades a l’ofici d’espardenyer, que ofereixen productes a La Manual Alpargatera o a l’Espardenyeria Jaiva, alguns dels establiments que apareixen en la llista d’establiments protegits per la moratòria.

El recull també destaca tres cistelleries, tres ganiveteries, cinc cereries i un establiment dedicat a les perruques i els cabells postissos, la Postisseria Tapias. Pel que fa al tèxtil, aplega 27 comerços, a més de sis merceries repartides per tots els districtes, una tintoreria i dues sastreries.

Petits tresors modernistes

La ciutat també disposa de 40 farmàcies que cal conservar, segons la nova normativa. Es tracta d’establiments que, en la majoria dels casos, daten de finals del segle XIX i principis del XX i, per tant, incorporen decoració modernista. N’hi ha 11 a Ciutat Vella, cinc a Sant Andreu i 19 a l’Eixample, un districte on trobem, per exemple, la Farmàcia Ferrer i Argelaguet (1906) o la Farmàcia Puigoriol (1913-1914), que mantenen la decoració modernista a l’exterior, en el treball de fusteria a les portes. A Sant Andreu hi destaca la Farmàcia Franquesa, que té més de 170 anys.

L’art és el sector menys representat: la llista inclou nou establiments que venen articles de música o relacionats, com la Casa Beethoven o les editorials Musical Emporium o Boileau; també s’hi troben tres galeries d’art, 16 llibreries i tres teatres, com el Teatre Romea, El Molino i el Teatre Tivoli.

Un bon àpat i un bon beure

La restauració és un dels sectors que aplega més comerços protegits: 91 en total. S’hi distingeixen 30 bars, dues cocteleries, 16 bodegues, 10 cafès i 33 restaurants. A Ciutat Vella, al barri del Raval hi ha bars i cocteleries centenaris com, per exemple, el Bar London (1910), el Bar Marsella (1820), el Bar Casa Almirall (1860) o el Bar Muy Buenas (1896). En un bloc a part cal destacar les sis xocolateries, que es concentren als carrers de Petritxol i del Pi, al barri Gòtic, i Xuclà, al Raval.

D’entre els establiments que venen menjar també n’hi ha de força especials com l’Antiga Lleteria, l’establiment de Pesca Salada J. Sendra, la Bacallaneria Ros i la Casa del Bacalao, la botiga de fruita seca Casa Perris, les torroneries La Campana i Planelles Donat, o les orxateries La Sirvent, La Valenciana i la centenària El Tio Che.

També hi trobem l’Herboristeria Llobet, que té més de 150 anys, i tres establiments més dedicats a les herbes remeieres, 14 fleques com la centenària Fleca Girabalnou xarcuteries, 12 establiments de queviures i 18 pastisseries, entre les quals hi ha La Colmena, la Foix de Sarrià o l’Escribà.

Pel que fa a altres oficis, hi ha la drogueria Rovira, que va celebrar 100 anys el 2010.