L’onada de comerços centenaris que abaixen la persiana a Barcelona continua. Ara li ha tocat a La Lionesa, una botiga de vins i alimentació ubicada al número 21 del carrer Ample. Es tracta d’un establiment emblemàtic que funcionava des de finals del segle XIX. Els responsables del local han explicat a betevé que volien traspassar el negoci perquè, enmig d’un barri altament gentrificat i amb pas constant de turistes, vendre queviures no els sortia a compte. Però afirmen que la propietat de l’edifici ha rebutjat les dues ofertes que han fet i s’han vist obligats a tancar les portes.

Pisos turístics, el possible futur de l’edifici

Tant els veïns de la finca com els que viuen a tocar de la botiga sospiten que la família propietària vol treure’n més lucre. Els veïns denuncien que l’administradora té la intenció de vendre tot l’edifici sencer a una empresa immobiliària per construir-hi pisos turístics, tot i que la regulació actual n’ha restringit l’expansió. De fet, ara només viuen dos veïns en tot l’immoble, quan segons els botiguers hi ha espai per a una dotzena de persones.

Aquest no és el primer comerç centenari que tanca al barri Gòtic d’aquest 2019. El març van tancar el Coses de Casa i Germanes Garcia.

La Lionesa, local emblemàtic del Gòtic

Un establiment emblemàtic catalogat per l’Ajuntament

La Lionesa està catalogada per l’Ajuntament com un establiment emblemàtic d’interès. És un dels 152 locals que rep la protecció tipus E2. Això obliga a conservar parcialment determinats elements patrimonials que tenen un interès singular, però que en intervencions posteriors a la seva construcció han perdut la coherència unitària. Això vol dir que, encara que el negoci no continuï, les actuacions futures que faci la propietat en aquest l’establiment han de garantir alguns dels seus elements patrimonials.