txarango de vent i ales

Fa uns mesos, la banda Txarango anunciava el seu comiat després de deu anys de carrera. Un final que s’havia de coronar amb un quart disc i una gira. I, tot i que aquesta darrera s’ha vist suspesa per la crisi del coronavirus, la formació ripollesa continua endavant amb la publicació de l’àlbum, que veurà la llum el 19 de juny, i ens presenten un documental sobre el procés del que serà el seu últim treball.

Una banda de vent i ales

Els Txarango porten tota la carrera pregonant un missatge transfronterer, que apel·la a la concòrdia i reivindica els desafavorits, els oblidats del capitalisme. Aquest caràcter nòmada es tradueix a ‘De vent i ales’, el documental que porta el mateix títol que el seu quart disc i que ens trasllada al Senegal, amb un projecte d’intercanvi cultural, al Brasil de Bolsonaro, a l’Índia o a Barcelona. Amb la consciència que aquest és un treball de comiat, els Txarango ens parlen dels nous temes del disc, però també del que han suposat aquests anys de carretera i carrers, de concerts i composicions. Un camí que volen acabar amb una gran festa, sigui quan sigui que la puguin realitzar.

L’any interromput dels Txarango

Aquest 2020, els Txarango s’acomiadaven dels escenaris amb la gira El gran circ, que passava, també, pel festival Clownia de Sant Joan de les Abadesses, que ells mateixos organitzen. La gira de concerts s’havia de celebrar en una carpa de circ, cosa que implicava un seguit de complexitats tècniques que la convertien en un espectacle molt ambiciós. El coronavirus ha fet que ni una cosa ni l’altra puguin ser. La gira, que havia exhaurit totes les entrades i havia d’acabar el maig del 2021, s’ha hagut de posposar, i el festival ha cancel·lat la seva edició d’enguany. Caldrà veure què fara Txarango per acomiadar-se del seu públic, que els ha sigut fidel tota la seva carrera.