(ACN) L’exconseller d’Interior Joaquim Forn ha acusat el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, d’actuar contra Diego Pérez de los Cobos “només quan s’ha vist atacat”. Forn ha fet aquestes declaracions en una entrevista a RAC1 després que aquest dilluns el Ministeri de l’Interior hagi destituït Pérez de los Cobos com a màxim responsable de la Guàrdia Civil a Madrid per la pèrdua de confiança fruit d’un informe sobre les manifestacions del 8-M i el coronavirus.

Segons Forn –actualment complint condemna a la presó de Lledoners–, Marlaska sempre ha beneït l’actuació de la policia i la Guàrdia Civil durant el referèndum de l’1-O. “I no només els ha beneït, sinó que a la majoria dels seus col·laboradors i comandaments els ha ascendit o bé condecorat“, ha afegit.

Forn ha acusat el ministre d’actuar només quan Pérez de los Cobos ha anat en contra del seu partit: “Si Marlaska ara ha actuat contra Pérez de los Cobos ha estat, suposadament, i segons expliquen, quan la Guàrdia Civil que dirigeix ha actuat contra un càrrec socialista”, ha considerat Forn.

Crític amb el paper de De los Cobos en el judici per l’1-O

L’exconseller també ha assegurat que De los Cobos va actuar “amb premeditació” durant l’1-O: “Va quedar claríssim durant el judici al Suprem que, en cap moment, ni en els dies previs a l’1-O ni ens els ‘briefings’ entre els cossos policials, la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia s’havien de coordinar amb els Mossos d’Esquadra, i que la decisió d’actuar unilateralment i amb violència estava presa des de feia temps”, ha afegit.

Forn ha recordat que, en el judici contra la cúpula dels Mossos a l’Audiència Nacional, Pérez de los Cobos “es va amagar” i va eludir totes les seves responsabilitats com a coordinador general. Forn era conseller d’Interior durant la tardor del 2017 i ha estat condemnat per l’1-O.