Un vers de la poetessa Rosa Fabregat diu que la poesia és “la música de l’ànima, teixida amb paraules” i per aquests dies de confinament aquesta música és més necessària que mai, per això, us expliquem diverses propostes poètiques per passar una millor quarantena: des d’un telèfon d’emergències, el 061 de la poesia, a la poesia que surt a raig com la de l’Alguer Miquel i que omple de versos les xarxes socials.
El 061 de la poesia
És el Telèfon de l’Esperança en versió poètica, però aquí ningú s’identifica ni diu “hola”, només es respon amb un poema i el seu autor. És la millor manera de reivindicar i acostar la poesia a la gent i molt necessària aquests dies de confinament. El projecte va començar el 2018 i respon a una línia de telèfon (659 86 10 32) mitjançant voluntaris. Els voluntaris porten el mòbil durant una setmana i durant aquest temps contesten a qui els truca recitant un poema. Les instruccions si ets voluntari són senzilles, però importants: cuida el telèfon, evita interactuar, porta sempre un llibre de poesia i digues poemes d’uns tres minuts.
Callcenter de emergencia y poesía univesal!@poesiadeemerge1#diadelapoesia#poesiadeemergencia pic.twitter.com/Mx8r4f0Xiq
— La Mordida Literaria (@La_Mordida_) March 21, 2020
Poeta de guàrdia
Des que va començar el confinament, cada dia un poeta diferent diu uns versos escrits per l’ocasió. El primer dels poetes va ser Josep Pedrals, el segon Martí Sales, després Núria Martínez i així, un de nou cada dia.
Cada dia de confinament, un poema escrit expressament per a l’ocasió. Ens estrenem amb @joseppedrals #quedatacasa pic.twitter.com/MVoKTIfiB1
— Poeta de guàrdia (@poetadguardia) March 14, 2020
Dia 17. @LaiaLlobera diu 'Comunal' pic.twitter.com/u5nbQiIhDp
— Poeta de guàrdia (@poetadguardia) March 30, 2020
Poesia a raig
El cantant de Txarango, Alguer Miquel, va escriure un poema en el seu compte d’Instagram i centenars de persones es van sumar a la iniciativa d’escriure uns versos a raig, la majoria no són poetes i segurament no han escrit mai poesia, és la paraula poètica tal com raja, sense pretensions ni ofici.
Edicions Cal·lígraf
Edicions Cal·lígraf vol fer més lleuger el confinament i proposa lectures poètiques a la xarxa. Alguns dels autors de la seva col·lecció com Eusebi Ayensa, Henar Galán, Ernest Pibernat o Jaume Torrent faran lectura de poemes, que es poden seguir a les xarxes socials d’Edicions Cal·lígraf.
Preciós fragment "Antología apresurada. Poeta tardío" de Guillermo Salvador Bertran, autor i veu. #compartimcultura pic.twitter.com/fRMhC8eRqB
— Edicions Cal·lígraf (@Ed_Calligraf) March 24, 2020
Inversos, poesia de quarantena
A Instagram ha nascut una proposta que busca canalitzar i recollir el punt de vista d’alguns poetes en línia que parlin sobre moments i sensacions viscudes durant la quarantena. La iniciativa ha començat amb uns versos del conegut com a poeta del metro, Jota Santatecla (@jotasantatecla), que ha reptat a escriure altres poetes com Cesar Bradom (@ndjocu.davis), Raquel Beck (@raquelbecck) i Nerea Delgado (@nereanernerea). Cada un d’ells ha publicat una nova poesia a Instagram en 48 hores i després ha de reptar nous poetes per fer créixer la iniciativa.