Un vers de la poetessa Rosa Fabregat diu que la poesia és “la música de l’ànima, teixida amb paraules” i per aquests dies de confinament aquesta música és més necessària que mai, per això, us expliquem diverses propostes poètiques per passar una millor quarantena: des d’un telèfon d’emergències, el 061 de la poesia, a la poesia que surt a raig com la de l’Alguer Miquel i que omple de versos les xarxes socials.

El 061 de la poesia

És el Telèfon de l’Esperança en versió poètica, però aquí ningú s’identifica ni diu “hola”, només es respon amb un poema i el seu autor. És la millor manera de reivindicar i acostar la poesia a la gent i molt necessària aquests dies de confinament. El projecte va començar el 2018 i respon a una línia de telèfon (659 86 10 32) mitjançant voluntaris. Els voluntaris porten el mòbil durant una setmana i durant aquest temps contesten a qui els truca recitant un poema. Les instruccions si ets voluntari són senzilles, però importants: cuida el telèfon, evita interactuar, porta sempre un llibre de poesia i digues poemes d’uns tres minuts.

Poeta de guàrdia

Des que va començar el confinament, cada dia un poeta diferent diu uns versos escrits per l’ocasió. El primer dels poetes va ser Josep Pedrals, el segon Martí Sales, després Núria Martínez i així, un de nou cada dia.

Poesia a raig

El cantant de Txarango, Alguer Miquel, va escriure un poema en el seu compte d’Instagram i centenars de persones es van sumar a la iniciativa d’escriure uns versos a raig, la majoria no són poetes i segurament no han escrit mai poesia, és la paraula poètica tal com raja, sense pretensions ni ofici.

Edicions Cal·lígraf

Edicions Cal·lígraf vol fer més lleuger el confinament i proposa lectures poètiques a la xarxa. Alguns dels autors de la seva col·lecció com Eusebi Ayensa, Henar Galán, Ernest Pibernat o Jaume Torrent faran lectura de poemes, que es poden seguir a les xarxes socials d’Edicions Cal·lígraf.

Inversos, poesia de quarantena

A Instagram ha nascut una proposta que busca canalitzar i recollir el punt de vista d’alguns poetes en línia que parlin sobre moments i sensacions viscudes durant la quarantena. La iniciativa ha començat amb uns versos del conegut com a poeta del metro, Jota Santatecla (@jotasantatecla), que ha reptat a escriure altres poetes com Cesar Bradom (@ndjocu.davis), Raquel Beck (@raquelbecck) i Nerea Delgado (@nereanernerea). Cada un d’ells ha publicat una nova poesia a Instagram en 48 hores i després ha de reptar nous poetes per fer créixer la iniciativa.

View this post on Instagram

Hola familia! Ayer arrancó la iniciativa @inversos_c Mediante un reto, diferentes poetas iremos contando las emociones que estamos viviendo en este período de confinamiento, sólo hay dos normas: cuando un autor reciba la nominación tendrá 48h para escribir su poema, el cuál tiene que estar relacionado con algún concepto de la cuarentena: aplausos a las ocho, la soledad, el compromiso de quedarnos en casa… lo que el poeta elija. Lo importante es compartir lo que estamos viviendo. Pero hay más!! Quién quiera participar sin ser nominado puede escribirme! Vamos a hacer una carpeta de destacados donde todos sois bienvenidos. La poesía siempre es más generosa que la vida, cuando se usa la palabra para mirarnos en el espejo. Un abrazo y mucha salud!!

A post shared by J. Santatecla (@jotasantatecla) on