dades

La crisi sanitària provocada pel coronavirus deixarà un balanç de 3.437 morts a Catalunya, segons l’Institut de Mesurament i Avaluació de la Salut (IHME), de la Universitat de Washington i fundat per Bill Gates l’any 2007. La prestigiosa institució científica, que recopila i publica lliurement dades mèdiques d’arreu del món, ho indica en les previsions que els seus experts han publicat al seu web: http://www.healthdata.org/.

Pel que fa a Catalunya, l’IHME situa la pitjor xifra de morts per dia el 30 de març, amb 262, i preveu que la xifra vagi baixant de manera progressiva, sense pujades noves, de manera que aquesta setmana es podria tancar per sota de les 50 defuncions diàries. A finals d’abril, segons aquests pronòstics, ja en serien menys d’una desena i a començaments de maig tendirien a zero.

L’estudi, a més, analitza els recursos mèdics disponibles i calcula que el 31 de març es va arribar al màxim de 1.937 llits necessaris a les UCI catalanes, mentre que ara ja estem per sota del miler. En el mateix sentit, situa en més de 3.000 els llits que es necessiten actualment als hospitals, mentre que prediu que el 14 d’abril haurem baixat a la meitat i a començament de maig, gairebé a zero. Pel que fa als respiradors, xifra en 1.646 els que es necessitaven a finals de març, mentre que actualment en calen poc més de 800.

Més de 19.000 morts a Espanya

L’IHME també pronostica que el coronavirus deixarà un total de 19.209 morts al conjunt de l’estat espanyol, tot i que considera que ja s’ha superat el pic de la primera onada, que situa igualment el 31 de març. A més, alerta que falten gairebé 6.000 llits d’UCI per cobrir les necessitats d’aquests dies, ja que xifra en 1.364 els que hi ha als hospitals, una situació que es podria equilibrar a partir de la tercera setmana d’abril.

Els càlculs de l’institut mèdic de la Universitat de Washington indiquen que Itàlia també ha superat el pic de l’epidèmia, mentre que, en canvi, el Regne Unit encara està en línia ascendent. En total, calcula que la covid-19 podria deixar més de 150.000 morts al conjunt d’Europa fins a començaments del mes d’agost. Els britànics serien el país més colpit, amb més de 65.000 defuncions, mentre que Itàlia ocuparia el segon lloc amb més de 20.000 i Espanya, el tercer.