Casa Nostra, Casa Vostra (CNCV) juntament amb més de 900 ONG de tot l’estat va iniciar fa uns dies una gran campanya per reclamar papers per a tothom al govern de Pedro Sánchez a través d’una regularització extraordinària. Ara, l’entitat fa un pas més i comença una sèrie de xerrades des de les xarxes socials amb persones del món de la cultura i el periodisme i persones migrants que expliquen la seva situació aquests dies de confinament. La iniciativa s’emmarca en la campanya per reclamar una regularització extraordinària perquè ningú no quedi enrere en la crisi social i econòmica postcoronavirus. Les entrevistes s’emetran a través de l’Instagram Live i YouTube de @volemacollir i dels perfils personals de persones representatives de l’àmbit cultural i social de tot l’estat.

Paco Léon, Leticia Dolera, Helena Maleno i molts més

Les converses a Instagram Live seran presentades per l’actor Paco León, l’actriu de ‘La casa de papel’ Itziar Ituño, l’artista Jedet, l’activista Postureig de Lleida, l’actriu i guionista Leticia Dolera, l’estilista i comunicadora Natalia Ferviú, la fundadora de l’ONG Walking Borders, Helena Maleno i les periodistes Samanta Villar, Júlia Bertran i Gemma Nierga. Hi participaran Dolores Jacinto, de l’Associació Intercultural de Professionals de la Llar i de les Cures; Lamine Sarr, Aziz Faye i Lamine Bathily, de Top Manta; Edith Espinola, del Servei Domèstic Actiu; Kenya García, del Col·lectiu de Prostitutes de Sevilla i Serigne Mamadou i Yacouba Bagayoko, treballadors del camp.

Bad Gyal, Rozalén i Itziar Castro

Les converses ja van començar la setmana passada amb un cartell digne d’un gran festival. La primera xerrada va ser entre Bad Gyal i Aziz Faye, cofundador de Top Manta, que ha tingut un gran impacte a les xarxes socials. Aquests dies Top Manta ha fet 10.000 mascaretes gratuïtes per hospitals i ha creat un banc d’aliments per unes 350 famílies. El dimecres va arribar el torn de Rozalén i Yamile Caceido, portaveu de Immigrantes Solidarios Sanitarios, i el dijous, Itziar Castro i edith Espinola, del servei Domèstic Actiu.

Júlia Bertran, Gemma Nierga i Moha Gerehou

També hi haurà tres taules rodones: la primera, moderada per la periodista de Tv3 Júlia Bertran, sobre feminisme sense papers, amb Kenya García, Yamile Caicedo i Edith Espinola; i la segona, amb la periodista Gemma Nierga, sobre sanitat sense papers i, finalment, Moha Gerehou, periodista i activista contra el racisme també protagonitzarà una xerrada sobre migració. Totes tres es transmetran a través del canal de YouTube de Casa Nostra, Casa Vostra.

La regularització de les persones sense papers

Portugal i Itàlia ja han apostat per fer regularitzacions extraordinàries però, en canvi, a l’estat espanyol encara no hi hagut cap pronunciament en aquest sentit, però és possible? S’ha fet altres vegades? La llei d’estrangeria preveu a l’article 127 la possibilitat d’emprendre una regularització extraordinària i exprés “quan es donin raons d’interès públic o de seguretat nacional”. En el context de la pitjor crisi econòmica del segle i amb la necessitat de reconstruir l’economia nacional, les circumstàncies es donen més que mai, i es tracta només d’aplicar la llei vigent si hi ha voluntat política. El govern de José Luis Rodríguez Zapatero ja ho va fer el 2005, i el procés va beneficiar 700.000 persones que es trobaven en situació irregular a Espanya. Ara es calcula que hi ha 600.000 persones sense permís de treball i residència a l’estat.

Espot de la campanya

L’espot de la campanya “Papers per a tothom”, de CNCV, recull una idea: hi ha un virus que no té un origen natural, sinó que és una decisió política. És el virus del racisme, instal·lat a les institucions, que determina que hi ha persones de primera i de segona, persones amb drets i persones sense drets.