A Barcelona hi ha més de 150 cors i, tot i la crisi del coronavirus, la majoria continuen assajant per no perdre ni el ritme ni el to. Des que no poden fer-ho presencialment utilitzen plataformes en línia, tot i les dificultats tècniques.

El Gerard Ibàñez, director de diversos cors, com el Cor Jove de l’Orfeó Sarrianenc, admet que s’han hagut de reinventar per seguir assajant: “No hi ha cap aplicació que permeti cantar més d’una persona a l’hora.” Tot i això, ha buscat la part positiva d’aquest nou sistema de treball: “L’obstacle que tenim ara és que no podem cantar tots junts i no és tan fàcil tirar endavant. Però ho superem agafant més seguretat individual, de manera que quan ens tornem a veure tots junts, els cors sonarem millor”.

El cant coral, una activitat d’alt risc

Lluís Gómez, metge i president de l’Orfeó de Sants, explica que “l’emissió de veu implica que per la boca surtin petits aerosols que cauen a una certa distància i que queden en l’ambient”, per això reconeix que ara cantar s’ha convertit en una activitat “d’alt risc”. Demana prudència a l’hora de tornar: “Recomanem que fins després del 31 d’agost no s’assagi i, si no hi ha una vacuna universal, no es podran fer concerts amb públic fins a la primavera del 2021”.

Per això, Gómez, conjuntament amb altres metges, estan elaborant un protocol sanitari impulsat per la Federació Catalana d’Entitats Corals (FCEC). L’enllestiran els propers dies i l’enviaran al Procicat perquè l’aprovi. També volen tirar endavant un estudi pioner, amb cantaires que hagin passat la covid-19, per estudiar com es comporta l’emissió d’aerosols quan canten.

Mascaretes i distància social

Una de les propostes que hi ha sobre la taula és que els cantaires utilitzin la mascareta quirúrgica. Montserrat Cadevall, presidenta de la FCEC, explica que no impedirà cantar, tot i que afectarà els sons més aguts. Això sí, recomana que es facin assajos més curts o amb pauses perquè els cantants no es cansin.

L’altra mesura que volen implementar és la distància social, tot i que per a molts cors aquesta mesura serà difícil de complir. Cadevall demana ajuda a l’Ajuntament: “Hi ha corals que assagen en locals molt petits i poc ventilats i es necessitarà que canviïn a espais més grans”. També proposen que les corals no assagin tots junts perquè hi hagin menys gent i, per tant, més distància entre ells.

A més, preveuen que ningú vagi a assajar si té símptomes de coronavirus o ha estat en contacte amb algú que ha desenvolupat la malaltia. També recomanen que es prengui la temperatura a tots els cantaires, que es rentin les mans abans i després d’assajar i estar drets. La FCEC també s’ha compromès a formar els directors de les corals perquè coneguin a fons el document.

L’entitat anima a tothom a seguir amb l’activitat musical. Per això, organitzen cursos i formacions a distància. També celebren en línia els festivals que no poden fer presencialment com, per exemple, el Festival Internacional de Cant Coral de Barcelona.