Des que va començar el confinament pel coronavirus, les sales de cinema han tancat, les estrenes s’han aplaçat i els rodatges s’han aturat. Amb el procés de desescalada que ha anunciat el govern central, sabem quan l’activitat cinematogràfica es tornarà a posar en marxa, però també comencem a intuir que moltes coses, de moment, no seran igual.

Les sales de cinema

Els cinemes no podran obrir fins a la fase 2, que en el cas de Barcelona es fa difícil concretar quan començarà. La condició és que ho facin amb només un terç del seu aforament, una xifra que s’ampliarà fins al 50 % de la sala en futures etapes de la desescalada. Això planteja als exhibidors la qüestió de si els surt a compte obrir unes sales que, en el millor dels casos, només estaran plenes en un 30 % i extremant les mesures de seguretat. A això s’hi afegeix que diverses estrenes de grans títols comercials, com ‘Sin tiempo para morir’, la nova entrega de la franquícia James Bond, s’han posposat fins al novembre. En definitiva, a les distribuïdores els costarà refiar-se d’una situació en què el seu marge de benefici es veu limitat per les mesures de sanitat pública, i si no hi ha títols per estrenar, amb què obriran les sales?

Els rodatges

La producció es va veure aturada amb el confinament, però s’han pogut fer alguns rodatges de publicitat. A la fase 1 ja es podrà començar a treballar sempre que es rodi en espais a l’aire lliure o tancats que siguin privats, o en espais públics que aprovi l’ajuntament. Les mesures de protecció poden implicar la desinfecció dels equips, controls de temperatura als treballadors, limitació d’extres i, de moment, la reescriptura d’escenes on hi ha un petó o una relació física. Amb tot, la manca d’un protocol clar, per la incapacitat de les productores, els sindicats i les asseguradores per posar-se d’acord, fa que alguns rodatges extremin més les mesures de seguretat que d’altres, i alguns professionals estan inquiets per si han de treballar en condicions de risc. Caldrà veure com evoluciona la situació i quines són les mesures que s’acaben normalitzant, perquè com més es trigui a tornar a rodar, més temps haurem d’esperar per noves estrenes als cinemes.