La gent gran és un dels segments més castigats per la crisi del coronavirus. A més de ser la població de més risc, i que ha d’encarar, en ocasions, la quarantena en solitud o sense l’assistència necessària, serà, segons diuen els experts, el grup d’edat que més trigarà a poder fer vida normal. Això sí, que hagin d’estar confinats i protegits a casa no suposa que no tinguin opcions d’oci i lleure per fer més transitable aquest moment tan estrany. A més de totes les activitats que ja us hem proposat, us en suggerim d’altres adreçades, per tema o per públic objectiu, als més grans de casa.

Jocs d’estímul cognitiu

Els jocs que ajuden a exercitar la ment són dels més recomanats per a la tercera edat. A la xarxa hi ha moltes propostes en línia i gratuïtes. En ressenyem algunes:

  • Chess Free: els escacs de tota la vida, en versió digital i en línia. 12 nivells de joc i una programació que ajusta la dificultat a l’experiència del jugador. Un dels jocs d’escacs més ben valorats a la xarxa.
  • Lumosity: considerada una de les millors aplicacions d’entrenament cerebral, Lumosity proposa una sèrie de jocs d’estímul cognitiu i mental, assessorats per científics. L’aplicació té una versió “premium” amb programes personalitzats i consells sobre com millorar el rendiment cerebral.
  • Mots encreuats d’en Màrius Serra: Amb més de 25 anys publicant mots encreuats, la dèria verbívora d’en Màrius Serra és pública i notòria. Si us agraden els mots encreuats en català, teniu una aplicació en línia per continuar esbrinant paraules amb el mòbil o la tauleta.oci tercera edat coronavirus
  • ePasatiempos: si el que voleu és varietat, si us agrada anar canviant de jocs en funció del moment, si sou dels que fèieu tota la secció de passatemps del diari, el web www.epasatiempos.es us ofereix mots encreuats, autodefinits, sopes de lletres, sudokus, etc. Hores i hores d’entreteniment per a totes les edats.

Sèries de televisió

Mai som molt grans per enganxar-nos a les sèries de televisió, i que quedi clar d’entrada que, tot i que el públic objectiu d’Élite siguin els adolescents, per exemple, tots podem (i hauríem) de veure productes audiovisuals protagonitzats per gent de qualsevol edat i sensibilitat. Tot i això, us recomanem quatre sèries que tracten qüestions pròpies de la tercera edat:

  • ‘Grace y Frankie’: la Grace i la Frankie reben un sotrac a les seves vides: els seus marits, amics entre ells i socis, els diuen que 1) es volen separar perquè 2) en realitat són gais i 3) estan enamorats l’un de l’altre. A partir d’aquell moment, les dues dones hauran de refer-se i anar a viure juntes. Tenir a Jane Fonda, Lily Tomlin, Martin Sheen i Sam Waterston en el repartiment ja és un atractiu suficient per a qualsevol sèrie, però és que a més ‘Grace and Frankie’ és una comèdia divertidíssima sobre la tercera edat, protagonitzada per personatges aguts i sarcàstics, amb una visió de la vida oberta i festiva. La teniu a Netflix.
  • ‘El método Kominsky’: Sandy Kominsky va ser un dia un actor d’èxit a Hollywood, i ara és un important coach d’intèrprets. L’edat, les relacions amb la família i els amics, la feina i els somnis que tenia a la seva carrera són els temes d’aquesta comèdia que protagonitzen dos grans noms del cinema nord-americà: Michael Douglas i Alan Arkin. La teniu a Netflix.
  • ‘Getting on’: El dia a dia d’un grup d’infermeres a la planta geriàtrica de dones d’un hospital sense recursos potser motiu de drama… o de comèdia. ‘Getting On’ ens suggereix una perspectiva humana, però també molt divertida, sobre una professió com la sanitària, en què les cures s’extremen quan parlem dels més grans. Ideal per valorar encara més els hospitals públics, en aquesta època de pandèmia. La teniu a HBO.
  • ‘El último show’: Si us diem el nom de Miguel Ángel Tirado, a la majoria de vosaltres segur que no us sona de res. Però si diem Marianico el Corto, per poc que veiéssiu la televisió als anys 90 el situareu ràpidament. L’humorista de televisió i de revista torna ara amb una sèrie en què ens mostra qui és la persona que hi ha darrere de l’humorista. En Miguel Ángel és conscient de que els seus acudits ja no fan gràcia i, a l’última etapa de la seva carrera, vol reinventar-se com a cineasta surrealista, com el seu admirat Luis Buñuel. La sèrie, una de les grans sorpreses de la temporada, és una producció d’Aragon TV que ara ofereix HBO.

Exercici físic

La xarxa és plena de programes d’exercicis per a la tercera edat. En aquests dies en què ens hem de quedar a casa, és convenient continuar-se movent, sempre amb cura i responsabilitat. Us deixem un parell d’exemples:

  • Gimnàstica: el Grup d’Investigació en Gerontologia de la Universitat de la Corunya ofereix al seu canal de YouTube consells i assessorament per al benestar físic i mental a la tercera edat. A més, proposen una sèrie de vídeos amb exercicis de gimnàstica, que acumulen més de dos milions de visualitzacions.
  • Ioga: el canal de YouTube de ‘Yoga para todos’ ofereix exercicis per a grans i petits, i té una sèrie de vídeos per a la tercera edat.