El confinament per la crisi del coronavirus està servint de font d’inspiració a artistes d’arreu del món que, davant l’adversitat i el tancament, han fet aflorar tota la seva creativitat. És el cas dels il·lustradors, que comparteixen la seva visió d’aquesta crisi amb dibuixos plens d’enginy i humor que publiquen a través de les xarxes. Hem fet una selecció d’alguns dibuixants de l’estat espanyol que ens expliquen les seves vivències i reflexions sobre el confinament i el coronavirus. Definitivament, estar tancat a casa dona molt de joc!
Moderna de pueblo
Raquel Córcoles es va inventar un personatge (basat en la seva vida) d’una noia de poble que anava a la ciutat per triomfar però que només fracassava. Així va néixer Moderna de pueblo que, pel contrari, ha assolit l’èxit total, convertint-la en una de les autores més llegides del país i amb més seguidors a Instagram. Amb còmics com ‘Soy de pueblo’ o ‘Idiotizadas’, les seves vinyetes parodien les situacions i anècdotes que viuen les dones en el dia a dia amb un humor, agudesa i ingeni que són la clau de la seva popularitat. El confinament, com no, ha estat una font d’inspiració brutal.
Flavita Banana
Les vinyetes de Flavita Banana es caracteritzen per ser senzilles en la forma, però complexes en el fons. Sempre punyent, l’artista asturiana resident a Barcelona, ens obliga sovint a fer servir el cervell per entendre les seves vinyetes. Això sí, a més de fer-nos pensar, gairebé sempre ens arrenca un somriure, encara que el missatge no sigui gens esperançador.
Pezones revueltos
Reflexions plenes de color, art, moda i reivindicació. Pezones revueltos, el nom artístic de la saragossana Maria Bueno, retrata com ens queixàvem amb tanta facilitat de la vida que teníem abans i com no hem trigat gens a trobar-la a faltar. Un estil personal que ha guanyat adeptes en poc temps.
Brush Willis
No se sap molt bé qui és Brush Willis, però com ell mateix diu, va sorgir del no res, d’una mà esquerrana que s’avorria a casa després d’un dia de feina i una bona sessió d’esport. Doncs aquesta mà sembla que s’avorreix molt perquè està generant moltíssim contingut aquests dies de confinament. Reflexions sobre la vida en parella, el seu particular horòscop, les prediccions de Marisa la Pitonisa, o vinyetes on deixar-te els ulls per jugar a trobar objectes. Humor, mala baba i una bona dissecció de l’ésser humà confinat. No te’l perdis!
Lyona
La Marta Puig, coneguts per tothom com a Lyona, és il·lustradora, dissenyadora i realitzadora de videoclips. Va fer els dibuixos del best-seller infantil ‘Yo mataré monstruos por ti’, en tàndem amb Santi Balmes (Love of Lesbian) i des de llavors viu envoltada dels seus monstres, aquells dels que, assegura, no hem de fugir ni tenir por, sinó abraçar. Aquests dies de confinament a casa segur que estan apareixent molts monstres però si te’n fas amic t’ajudarà, fins i tot, a matar virus.
Miki Montlló
Miki Montlló és un il·lustrador de Terrassa format a l’Escola Joso, que l’any 2015 va guanyar el premi a l’autor revelació del Saló del Còmic de Barcelona per l’àlbum ‘Warship Jolly Roger’. Amb moltes referències al món del cinema, l’animació i la cultura popular, des que va començar el confinament, publica una vinyeta cada dia en el seu ‘Diary of Quarantine’.
Javirroyo
Javier Royo, saragossà resident a Barcelona, és dissenyador i il·lustrador. Un dels seus personatges més coneguts és La Cebolla Asesina, que publicava al fanzín de ‘Subterfuge Records’. Des de llavors ha plogut molt i ha treballat al costat dels grans il·lustradors del país. Acaba de publicar ‘Homo Machus’, un llibre amb el qual es va proposar entendre les reivindicacions feministes per posar fi d’una vegada per totes al masclisme. Aquests dies parla del coronavirus amb el seu estil personal: dibuixos naïf però de missatge contundent i que ens posen les misèries de l’ésser humà davant dels nassos.
Anna Oncina
Ana Oncina és una il·lustradora valenciana, autora de la sèrie ‘Croqueta y empanadilla’, amb què va guanyar el premi del públic del Saló del Còmic del 2015. En la seva seva última publicació , ‘Los fucking 30’, ha canviat les aventures d’aquests tendres i menjables personatges per les seves pròpies anècdotes sobre la crisi dels 30. Ha aprofitat el confinament per compartir historietes del dia a dia que publica en anglès i castellà.
Paco Roca
Paco Roca és un autor de còmic valencià conegut sobretot per ‘Arrugas’ i ‘El invierno del dibujante’, així com les historietes d’humor ‘Memorias de un hombre en pijama’. Les seves històries són costumistes i tenen un toc melancòlic, que és ideal per les tires que ha penjat aquests dies a Twitter i que parlen de la vida durant el confinament.
Aquí os dejo la última entrega pijamera de la #Cuarentena Es hora de guardar el pijama y volver a vestir de calle siguiendo las recomendaciones y pautas. Después de todo este tiempo, ¿siguen estando de moda las hombreras? pic.twitter.com/SAJuFspOiP
— Paco Roca (@paco_roca) May 4, 2020
Marta Piedra
Sense pèls a la llengua
, la madrilenya Marta Piedra és grollera i parla sense embuts i amb molt sentit de l’humor. Aquesta és la seva gràcia i per això l’estimen els seus (i sobretot les seves) fans. Tracta temes com el sexe sense cap tipus de tabú i amb un enfocament femení que és molt necessari. La vida en parella, les relacions socials i les petites coses del dia a dia també omplen les seves il·lustracions que, com no, s’han endinsat en l’inspirador món del confinament.
Alfonso Casas
Alfonso Casas es un romàntic empedreït que va néixer a Saragossa i viu a Barcelona. Parla de les coses del cor i arriba al cor de molta gent. Amb una reduïda paleta de colors i jocs de paraules crea imatges molt visuals per parlar de sentiments i relacions personals. Aquests dies de confinament el seu cap i el seu cor van a mil i així ho plasma en les seves vinyetes.
Arte con M
Art amb M de Marta, la il·lustradora que, com ella mateixa diu, ho odia tot una mica en general. “Hater” i amb un estil molt grotesc, riu d’ella mateixa també, com no, en temps de coronavirus.
Miguel Brieva
Miguel Brieva és un dibuixant de vinyetes i històries curtes que ha publicat tant en premsa, com en còmic i que va destacar ja amb la seva primera publicació, ‘Dinero’, al 2008. Aquest sevillà, fa servir l’estètica dels personatges de la publicitat dels anys 50 i 60 per llançar missatges molt crítics i crus contra el sistema capitalista i la societat consumista. Amb perspicàcia i acidesa ens convida a reflexionar també aquests dies sobre el delicat moment que està vivint la societat i que està posant de manifest, un cop més, les debilitats d’un sistema que ell sempre ha sabut disseccionar de manera magistral.
Soy Cardo
Darrere l’àlies de Soy Cardo hi ha Ana Macías Cuenca, una jove il·lustradora de Gandia amb una debilitat per les tasses de vàter. Les seves il·lustracions parlen de la parella, el sexe i els desenganys amorosos i amb llibres com ‘Mierda otra vez tú’ o ‘Las segundas partes dan asco’. Amb aquests títols us podeu fer una idea de com enfoca aquests dies de confinament.
Vera Yin Yang
Vera Yin Yang ja estava fastiguejada de la vida i de la gent abans del confinament. Aquesta dibuixant d’Elx fa il·lustracions iconoclastes i provocadores, carregades de força, “destroyers” i políticament incorrectes. Parla sobre l’autoestima, reivindica el feminisme i es rebel·la contra tot allò que la crema per dins, també durant el confinament.
Guisante
Guisante és Júlia Solans, una il·lustradora gràfica de Barcelona. Per a aquests dies de confinament ha creat una mena d'”alter ego” a Instagram a través de la qual relata les coses quotidianes que ens estan passant, amb senzillesa i sentit de l’humor i sempre acompanyada del seu gat.
Álvaro Ortiz
Álvaro Ortiz és un il·lustrador i dissenyador gràfic de Saragossa que ha decidit que explicar el dia a dia d’un dibuixant confinat és molt avorrit. Ha preferit inventar-se ‘El murciélago sale a por birras’, un Batman d’estar per casa que comença el confinament intentant comprar cervesa i acaba vivint altres aventures de pandèmia. També hi surten el Robin, la Catwoman, un pangolí… Humor a dojo.
Maria Hesse
El primer àlbum il·lustrat d’aquesta sevillana estalberta a Madrid va ser tot un fenomen editorial. Es tractava de la biografia de Frida Kahlo. El seguirien la biografia de Bowie i ‘El placer’, el seu últim llibre, que parla de la sexualitat femenina. Amb un estil suau i dolç, com ella, Maria Hesse té un públic fidel que també la segueix en aquest confinament, que comparteix amb els seus dos gats. Les protagonistes de les seves il·lustracions són gairebé sempre dones, la vida de les quals vol reivindicar.
Lola Vendetta
és l'”alter ego” de Raquel Riba Rossy, una il·lustradora barcelonina que reivindica el poder de les dones a través d’aquest personatge. Quan parla de masclisme, la Lola Vendetta sol treure la catana, però aquests dies de confinament està d’allò més tranquil·la.
Miguel Gallardo
El lleidatà Miguel Gallardo és un autor de còmics, publicista i il·lustrador. Habitual de l‘escena underground de la dècada dels 80, el seu personatge més popular és Makoki. L’any 2014 va guanyar el Gran Premi del Saló del Còmic de Barcelona per la seva llarga trajectòria professional en el món del còmic. Aquests dies aprofita per mirar les coses de la pandèmia amb el seu habitual sentit de l’humor.
Mariscal
Javier Mariscal
, valencià de naixement i barceloní d’adopció, va sellar la seva relació amb Barcelona després de dissenyar el Cobi, la polèmica mascota dels Jocs Olímpics del 92 que, amb els anys, ha esdevingut emblema. Artista multidisciplinari (pintor, dibuixant, interiorista…) ha aconseguit un estil únic en les seves il·lustracions a mig camí entre allò naïf i irònic, sempre amb la cultura mediterrània com a teló de fons. Amb motiu del confinament ha recuperat dibuixos seus de balcons i terrasses, els llocs més preuats de les cases des que va començar la pandèmia.
Milo Manara
L’italià Milo Manara és un dels autors de còmic eròtic més importants del segle XX. És famós per les dones que dibuixa, de cossos perfectament impossibles i carregades d’erotisme i sensualitat. Aquests dies ha deixat de banda el vessant més sexual per destacar la força de les dones treballadores que estan lluitant en diversos sectors de la societat per fer front al coronavirus, com ara metgesses i infermeres, treballadores de la neteja o caixeres. Tot i no ser espanyol, no hem volgut deixar d’esmentar-lo, ja que és un dels autors més reconeguts a Espanya i a més, recordem que Itàlia és un dels països més afectats per la pandèmia.