The Covid Art Museum

El confinament pel coronavirus ens ha obligat a aguditzar l’enginy i, en alguns casos, ha tret a la llum el nostre talent artístic. Això ho van veure molt clar els barcelonins Emma Calvo, Jose Guerrero i Irene Llorca que, davant l’allau d’expressions artístiques que han sorgit a Internet aquests dies, van decidir fundar The Covid Art Museum, el primer museu d’art en línia nascut en temps de la quarantena. Hem parlat amb ells per saber com funciona aquesta iniciativa i, en paraules d’Emma Calvo:

“Ens vam preguntar: ‘Què passarà amb totes aquestes obres que la gent està creant a casa seva?’. Llavors va sorgir la idea: un museu, necessàriament digital, que recollís tot aquest art de quarantena o art covid.”

L’art en quarantena

Sota l’etiqueta #CovidArtMuseum, la iniciativa recull i selecciona treballs elaborats per ciutadans anònims i centrats en la pandèmia actual del coronavirus, sense cap limitació pel que fa a estil o a tècnica artística. Entre els treballs que han penjat al seu Instagram, podem veure-hi des de relectures de Leonardo Da Vinci o David Hockney, fins a referències als Beatles o a ‘The Simpsons’. Això sí, els elements que més es repeteixen són les mascaretes, el paper de vàter i els guants, els mateixos elements amb què, segurament, recordarem aquesta crisi. El to també varia segons cada artista, però en general s’hi observen reflexions sobre el moment actual amb un rerefons humorístic.

“Trobem missatges de tota mena: molts parlen d’amor i unió; uns altres busquen conscienciar; alguns tenen un missatge més còmic i uns altres simplement són observacions curioses del nou escenari en el qual ens trobem. D’altra banda, hi ha molts artistes que tenen una visió més catastròfica i les seves obres ens parlen de pànic i caos. Al cap i a la fi, cada persona ho viu d’una manera diferent i això es veu reflectit a les obres”.

Preservar l’art de The Covid Art Museum

La pandèmia passarà, en això hi confiem tots, però les iniciatives artístiques que han sorgit en temps de quarantena quedaran. Com ens diu Emma Calvo:

“De moment el museu té la funció d’actuar com a arxiu digital que recopila diferents punts de vista de com es viu i se sent aquest fenomen mundial i volem que segueixi així quan aquest moment passi. Estem valorant possibles formats per a fer aquest arxiu més còmode i accessible però encara és aviat per a definir res.”

The Covid Art Museum també ha establert una col·laboració amb el portal iberoamericà Arte informado, que publica art del confinament, i que seleccionarà 10 obres per a una futura exposició en línia quan acabi la quarantena.