Teletreball, televisió, mòbil, internet, videojocs, “e-books”… moltes de les activitats que més estan augmentant durant el confinament comporten situar-se davant d’una pantalla. Però cal recordar que hem de cuidar els ulls i donar-los descans, també mentre duri la quarantena pel coronavirus. Per això proposem una sèrie de continguts sonors per parar l’orella i tancar els ulls. Música, audiollibres i podcasts que podeu escoltar al sofà, al llit, als balcons o asseguts a la tassa del lavabo.

Propostes per parar l’orella i tancar els ulls

  • Synth vs. Covid: el festival solidari synth vs. covid, que es va realitzar el 2 de maig per recaptar fons per a l’ONG Médicos sin Fronteras, posa a disposició de tothom el vídeo complet de l’streaming amb una hora de música synth i prop d’una vintena de participants.

  • The Rolling Stones: The Rolling Stones acaben d’anunciar “Extra-Lick”: ​​una sèrie amb alguns dels concerts més memorables de la banda, que estaran disponibles digitalment per primera vegada cada diumenge exclusivament al seu canal de YouTube.

  • Metallica: a partir del divendres 1 de maig i durant 30 dies, el canal SiriusXM de la banda Metallica emetrà cada dia un concert diferent dels seus arxius. A més, cada dilluns emetran un DJ set casolà de Lars Ulrich. El canal Mandatory Metallica, al qual es pot accedir a través del lloc web de SiriusXM, serà gratuït per als oients fins al 30 de maig.

  • Parlem de literatura?: l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana presenta “Parlem de literatura?”, una sèrie de podcasts amb membres de la junta i autors. Podeu accedir-hi a través del seu web.

  • Subterfuge Radio: l’emissora de ràdio del segell musical Subterfuge ofereix els seus podcasts a través del seu web i de plataformes com Ivoox, Spotify, Apple Podcast i YouTube.

  • Audiollibres de la Xarxa de Biblioteques Municipals: la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona posa a disposició dels usuaris amb carnet un munt de títols en format audiollibre. Es poden obres clàssiques i contemporànies en català i castellà.

  • Cruïlla Talks Podcasts: el festival Cruïlla va impulsar converses i reflexions entre artistes per proposar solucions als problemes de la societat actual. Tiken Jah Fakoly, Paula Bonet, Raquel Riba Rossy o Khalida Popa són algunes de les veus que hi van participar. Actualment teniu disponibles les quatre xerrades que van tenir lloc l’any passat per recuperar-les quan vulgueu. Les trobareu a la plataforma musical Spotify.

  • Programa BCN Interculturalitat: el Programa BCN Interculturalitat impulsa podcasts per oferir eines amb les quals combatre el racisme i la discriminació. En el seu canal d’Ivoox podeu accedir als podcasts de l’Espai Avinyó, amb les taules rodones que han tingut lloc aquest any o al cicle Mirades crítiques que organitza la Xarxa BCN Antirumors.

  • Amazon Music: la plataforma musical d’Amazon anuncia que els clients podran escoltar en streaming les millors playlists i emissores sense cap cost a l’estat espanyol, no caldrà tenir la subscripció a Amazon Prime. Aquesta nova versió està disponible per reproduir música en qualsevol dispositiu, des dels Amazon Echo fins a l’aplicació Amazon Music a iOS, Android i FireTV. Així mateix, els clients també podran accedir a la versió gratuïta al web music.amazon.es.

  • Amazon Audible: la plataforma d’audiollibres d’Amazon ofereix, mentre les escoles estiguin tancades, continguts gratuïts infantils i juvenils en espanyol, anglès, italià, francès, alemany i japonès. Per accedir només s’ha d’entrar a Audible Stories i no es necessita crear un compte o registrar les dades personals. No cal tampoc descarregar cap aplicació perquè es podrà escoltar de forma directa amb el reproductor inclòs a la plataforma.

  • Music For Gloves: és un projecte benèfic d’un grup de segells discogràfics independents per ajudar a lluitar contra el coronavirus. Tots els diners recaptats de les descàrregues al seu bandcamp, es destinaran a comprar guants i màscares per al personal sanitari.

  • Radio Garden: projecte de recerca digital i radiofònica sense ànim de lucre desenvolupat per l’Institut Holandès de So i Visió, la Plataforma Transnacional de Coneixement de Ràdio i cinc universitats europees. Mitjançant un mapa interactiu, es pot explorar el món en temps real i sintonitzar estacions de ràdio emeses per internet, marcades amb un punt verd. Es pot accedir a través del web de Radio Garden i també la seva aplicació mòbil.

  • AudioLibros: aquesta aplicació ofereix accès il·limitat a més de 24.000 audiollibres clàssics lliures de drets. Hi trobareu títols d’autors com Oscar Wilde, Charles Dickens o Alexandre Dumas.

  • Bcore: la discogràfica catalana Bcore ofereix tot el seu catàleg en descàrrega lliure a través del seu Bandcamp. Hi trobareu grups com Crim, Brighton 64, Anímic, Cala Vento o Nueva Vulcano.

  • Oslo World: és un festival noruec que posa especial atenció a la música d’Àfrica, Amèrica Llatina, Àsia i Orient Mitjà. Davant la incertesa que produeix la situació actual al món de la música, han demanat a altres festival del món que comparteixin un llistat amb les seves 20 cançons més representatives. Mitjançant un mapa al seu web, pots recórrer els festivals del món dedicats al World Music.

  • Llibreria Sendak: la llibreria infantil i juvenil comparteix cada dia un àudio amb un conte, relat breu o poema al seu canal públic de Telegram. Us heu de subscriure a t.me/llibreriasendak.

  • Valientes. Diario de un encierro: la revista MondoSonoro llança el seu primer podcast amb professionals del sector cultural que explicaran com estan vivint aquests dies de confinament. A més, cada convidat presentarà també les cançons que l’acompanyen en el seu dia a dia, les quals formaran part d’una “playlist”. El podcast constarà de quatre episodis de vint minuts i es podrà escoltar a les principals plataformes com Spotify, Apple Podcast, Ivoox i Google Podcast.