La quarantena ens ha obligat a quedar-nos a casa i a augmentar les nostres hores d’oci a la llar, i un dels mercats que més han crescut amb la pandèmia és el dels videojocs. El consum de jocs a través de consoles, mòbils i plataformes “online” ha augmentat un 271 % amb el confinament, i les grans empreses com la companyia Steam, líder en el consum de jocs per “streaming”, tenen uns 20 milions d’usuaris al dia. Tot i així, es preveu que la indústria del videojoc pateixi pèrdues de 50 milions d’euros mensuals per la crisi del coronavirus. I, mentre la quarantena continua, els grans actors del joc electrònic s’han sumat a les iniciatives del cinema, el teatre, la música o la literatura, i han començat a oferir els seus videojocs gratis. Aquí teniu els millors!

Ubisoft

La companyia francesa Ubisoft és una de les grans marques del videojoc modern, gràcies a sagues com ‘Assassin’s Creed’ o ‘Tom Clancy’s Ghost Recon’. Al llarg d’aquest mes d’abril, l’empresa oferirà gratis alguns dels seus jocs al seu web. Caldrà estar atents, perquè els jocs aniran variant en funcions dels dies. Entre els títols que oferiran hi haurà el mateix ‘Assassin’s Creed’, el ‘Just Dance’, el ‘Rayman Legends’ o el ‘Might & Magic Chess Royale’.

Steam

La plataforma Steam es dedica a la distribució “online” de videojocs, que es poden adquirir de la mateixa manera que funcionen algunes plataformes de “video on demand” com Filmin o Rakuten TV: és a dir, es pot comprar un joc per separat o accedir al seu catàleg a través d’una tarifa plana. Aquests dies hi trobareu un munt de jocs gratuïts.

GOG.com

La plataforma de distribució GOG.com ofereix més d’una vintena de videojocs gratis, dels quals destaquem un parell de clàssics:

  • Beneath a Steel Sky. Corria el 1994 quan la companyia Revolution Software posava a la venda aquesta aventura gràfica d’estètica ciberpunk que es convertiria en una de les grans fites del gènere al marge de la producció de LucasArts. Si sou dels “millennials” que enyoreu les aventures gràfiques (poseu-vos a la cua), teniu opció de recuperar aquest títol clàssic.

  • Shadow Warrior Classic. Un altre videojoc dels 90, en aquest cas amb àmplies dosis de sang i fetge. Shadow Warrior neix de la ment dels creadors de Duke Nukem 3D, aquell esbojarrat i macarra “shooter” que va enganxar milions de “gamers” amb les seves successives seqüeles. Aquest joc, en què ens enfrontem amb “yakuzas” de la màfia japonesa o criatures monstruoses, és fins i tot més violent que aquell.

XBOX One, PlayStation 4 i Nintendo Switch

Les tres grans consoles de taula del mercat actual també tenen jocs gratis per a aquests dies de coronavirus. En destaquem alguns:

  • Uncharted: La saga de Nathan Drake és el més semblant a un Indiana Jones del segle XXI. A l’espera de que estrenin l’adaptació del videojoc al cinema (i la cinquena part d’Indiana Jones, ja que hi som), Playstation 4 ofereix ‘Uncharted: The Nathan Drake Collection’, que inclou la trilogia de jocs que han fet furor entre els gamers de la PS4. El teniu fins el sis de maig.

  • Journey. Un dels jocs indies de la dècada. ‘Journey’ ens proposa un viatge per paisatges onírics en què hem de superar proves. Això sí, aquí no hi ha morts ni violència. Els usuaris de la Playstation 4 el poden descarregar fins el sis de maig.

  • Destiny 2: New Light. El 2014 es posava a la venda la primera entrega de Destiny, un joc futurista per jugar en grup que havia de revolucionar la indústria de les consoles. Potser ens vam entusiasmar tots una mica en excés, però el cert és que es tractava d’un joc molt notable i, ara fa tres anys, se’n va treure una segona part. Des del passat mes d’octubre existeix una versió bàsica d’aquesta seqüela a la qual es pot jugar gratuïtament. Està disponible per a XBOX One, PlayStation 4, Nintendo Switch i PC.

  • Call of Duty: Warzone. La saga Call of Duty és una de les més populars del videojoc contemporani. Ja sigui amb els seus jocs ambientats en la Segona Guerra Mundial, els futuristes, els distòpics o els ideològicament qüestionables, la franquícia d’Infinity Ward i Raven Software té milions de fans. Call of Duty: Warzone va sortir gratis per a XBOX One, PlayStation 4 i PC a principis de març.

  • World of Tanks. Més clar que l’aigua: un món de tancs. Aquesta és la premissa d’aquest joc de l’empresa bielorussa Wargaming, que ens convida a barallar-nos amb altres jugadors en línia armats amb tancs del període que va de la Segona Guerra Mundial fins a la Guerra del Vietnam. Un dels grans jocs multijugadors gratuïts, divertidíssim i addictiu. Es pot jugar a la XBOX 360 i la One, la PlayStation 4, i al PC.

  • Super Kirby Clash. Si sou dels que recordeu un simpàtic rosa i abraçable que protagonitzava un joc de Game Boy… és que ja teniu una edat. Kirby’s Dream Land va ser un èxit del 1992 que va convertir el seu protagonista en una de les mascotes del món dels videojocs. Nintendo ha penjat gratuïtament, per a la Nintendo Switch, el joc Super Kirby Clash, en què ens convida a jugar-hi amb tres companys més. Ideal per a famílies.

  • PAC-MAN Championship Edition 2′. La mítica companyia de videojocs Bandai Namco ofereix el clàssic de clàssics: el PAC-MAN. A la xarxa hi ha diverses versions gratis d’aquest joc, però ara podem descarregar-nos, fins el 10 de maig, el ‘PAC-MAN Championship Edition 2’ per a XBOX ONE, Playstation 4 i PC. Considerada una de les millors versions, inclou gràfics en 3D dels tradicionals laberints.

Stadia

La consola “online” de Google no ha rebut les millors crítiques de la història en la seva estrena, però la proposta d’una plataforma que és com un Netflix per a videojocs continua sent ben interessant. El servei costa 9,99 euros al mes, però ara ens ofereixen dos mesos gratis per jugar a una important llista de jocs.