Gestionar el confinament dels fills durant l’estat d’alarma pel coronavirus pot ser complicat. El psicòleg Jaume Funes, però, ha explicat en una entrevista a betevé que “el que més desconcerta els nens són els adults” perquè els infants veuen que els pares es desesperen o esgoten la paciència amb el pas dels dies. Per això, Funes recomana mirar de transmetre la màxima serenor possible i un cert ordre als fills i, en tot cas, no aclaparar-los. Fins i tot, va més enllà i afirma que el desordre d’aquestes setmanes d’aïllament pot ser positiu perquè “un cert nivell de caos tolerable també és educatiu”.

Les diferències entre un infant de tres anys i un adolescent

Jaume Funes anima els pares a aprofitar aquesta etapa de confinament per redescobrir els fills i esbrinar com els educaríem si disposéssim de molt més temps de l’habitual. En tot cas, Funes apunta que la gestió que es fa de la situació és molt diferent en funció de l’edat dels fills. Pel que fa als infants de tres anys “volen anar al parc i el que hem de fer és estimular-ne la creativitat” i amb l’adolescent has de negociar, t’hi has de barallar per qualsevol aspecte. A tall d’exemple, el psicòleg apunta que no és tan important limitar o no l’ús dels dispositius mòbils, sinó d’aprofitar la situació actual per descobrir què fan quan els utilitzen i educar-los en aquest món hiperconnectat.

Incorporar la perspectiva de l’infant

Jaume Funes assegura que el que hem de fer és “pensar com farem la vida després i no com els afecta ara”. De fet, explica que quan s’acabi l’aïllament, en un primer instant “sentirem un alliberament però després redescobrirem per què vam decidir ser pares i descobrirem altres maneres de fer de pares i mares”. Pel que fa a la possibilitat que els infants puguin sortir una estona al carrer durant el confinament, Funes apunta que s’ha de decidir per part dels experts i si és possible aplicar-ho, però el més important és que com a societat els tinguem en compte, que incorporem a la nostra vida la perspectiva de l’infant.