La crisi del coronavirus està produint efectes col·laterals i alguns són positius. La contaminació a Barcelona ha assolit mínims històrics des que es tenen dades a la ciutat. La Directora General de Qualitat Ambiental i el Canvi Climàtic, Mercè Rius, afirma que el confinament està afavorint la qualitat de l’aire: “La majoria de dies el nivell de contaminació s’ha reduït a menys de la meitat respecte a anys anteriors“.

La clau: mantenir algun dels hàbits actuals

Mercè Rius assegura que la davallada de la contaminació es deu a la baixada del trànsit, i a que el port i les indústries han reduït la seva activitat. A més, considera que la clau per evitar tornar als nivells anteriors de contaminació és mantenir algun dels hàbits que hem adquirit durant el confinament: “És necessari reduir els desplaçaments. Això ho podem aconseguir mantenint el teletreball i seguint anant a comprar als establiments més propers, per exemple”.

Millora la qualitat de l’aigua, l’aire i la sorra

No només l’aire s’ha beneficiat de la davallada de la contaminació. La qualitat de l’aigua i la sorra també ha millorat considerablement. El geògraf Diego Lázaro afirma que “l’aigua presenta una transparència molt elevada. A més, la sorra està molt neta perquè no hi ha ningú a la platja“. Lázaro explica que altres factors també han afavorit a la millora de la puresa de l’aigua: “La mar està tranquil·la i hi ha poques precipitacions, això provoca que les partícules que hi ha suspeses a l’aigua se’n vagin al fons del mar”.

Els ecologistes volen aprofitar l’avinentesa

Theo Oberhuber, portaveu d’Ecologistes en Acció, considera que “la natura tendeix a recuperar-se. Aquesta recuperació la podríem perdre quan acabi el confinament. Hauríem d’aprofitar l’ocasió per repensar la nostra relació amb la natura”. Des del seu punt de vista, aquesta crisi sanitària pot servir com a exemple per la lluita contra el canvi climàtic: “Hem estat capaços de quedar-nos a casa per evitar la propagació de la pandèmia. Per conservar el medi ambient, tindríem suficient amb la meitat d’aquest esforç“.