La festa del llibre i la rosa a l’aire lliure es posposa per al 23 de juliol a causa del confinament però llibreters, editors i escriptors ens proposen celebrar una diada de Sant Jordi 2020 des de les xarxes i als balcons. El Gremi de Llibreters de Catalunya anima tothom a llegir en veu alta des de les finestres o balcons i cridar el nom de la nostra llibreria als quatre vents per Sant Jordi. Però també podem guanyar premis participant en propostes originals. Aquí teniu una selecció del que podeu fer per celebrar el primer Sant Jordi confinat!

Coral Sant Jordi

La coral Sant Jordi de Barcelona que celebra 70 anys ens regala aquest tema ‘Invocació a Sant Jordi’ de Georg Friedrich Händel (1685-1759).

Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès

A partir d’aquest dijous 23 d’abril, autores i autors de Barcelona i de Madrid iniciaran una correspondència que es podrà llegir cada dia al web (duesciutats.com). Un diari literari online de dues ciutats confinades en el que històries en forma de carta o relat breu reflectiran les vivències i reflexions dels seus habitants i que començarà amb els textos d’Andreu Martín (23 d’abril) i Marta Sanz (24 d’abril). La iniciativa, organitzada per Escuela de Escritores i l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, pretén establir un diàleg entre les dues ciutats a través de la literatura.

Concurs ‘Calaix de sastre’

L’associació Calaix de Sastre ha organitzat un concurs per Sant Jordi 2020. Fins el dia 1 de maig es poden enviar roses de Sant Jordi fetes amb material reciclable que de ben segur hi ha per casa. Una vegada feta la rosa, s’ha de fer una foto i enviar-la via correu electrònic (correu@calaixdesastresantfeliu.cat). El mateix 1 de maig es designarà el guanyador o guanyadora d’aquesta edició. En aquest vídeo que podeu trobar a l’enllaç hi ha un exemple de com fer la rosa. Desde l’associació demanen a tots els participants que pengin les seves roses creatives a balcons i finestres.

Empar Moliner i Julià Guillamon

Aquest Sant Jordi no comptarà amb el pregó que omplia el Saló de Cent de l’Ajuntament, però enguany, el dia 22 d’abril, a les 18 hores, Biblioteques de Barcelona oferirà un Diàleg de Sant Jordi, on Empar Moliner conversarà amb el crític Julià Guillamon a través d’Instagram live (@bibliotequesbcn_acasa) sobre el conjunt de la seva obra i el paper que les biblioteques han tingut en la seva formació literària. Barcelona llibres oferirà la descàrrega gratuïta del llibre ‘Retrats de la Barcelona comunitària’, amb cròniques del periodista João França i les il·lustracions de Berta Aguilar. I els nens i nenes de Barcelona estan convidats a dibuixar llibres i roses a través de la plataforma ‘Estimat diari’.

Centre LGTBI

El Centre LGTBI de Barcelona ha preparat diverses activitats virtuals per celebrar la Diada de Sant Jordi. L’activitat prevista per al dia 23, diada de Sant Jordi, tindrà lloc a Twitter. En aquesta xarxa social es compartiran les recomanacions literàries que el Centre LGTBI ha encarregat a diferents activistes i creadores, com Sebastià Portell o Pol Galofre.

Concurs de teatre

Aquest Sant Jordi, dia que també es commemora la mort de William Shakespeare i Miguel de Cervantes, les xarxes socials dels teatres del Grup Focus proposen un concurs teatral. Durant el dia 23 als comptes d’Instagram dels diferents teatres (Teatre Romea, La Villarroel, Teatre Goya, Teatre Condal) estaran disponibles 7 preguntes diferents a cada teatre amb temàtiques relacionades amb aquesta diada. Els usuaris que les responguin correctament entraran en el sorteig d’una Rosa Teatral, que constarà d’un tiquet regal per veure qualsevol espectacle de la temporada vinent.

‘Macrocantada’ virtual

Aquest proper dijous, 23 d’abril, a les 16 h, tindrà lloc una ‘macrocantada’ virtual amb ‘The Sing Sang Sung’ per commemorar la diada de Sant Jordi en ple confinament, tot fent una crida a la solidaritat a ritme del tema ‘Compta amb mi de Txarango’ i sota el lema #CantaAmbMi. Podeu participar des del compte d’Instagram (@thesingsangsung).

Sant Jordi als centres cívics

Als centres cívics de la ciutat es fan moltes activitats tant per a petits com per a grans a través de la xarxa per viure aquest Sant Jordi. Des de recomanacions literàries a roses creatives fetes de ganxet. Aquí t’expliquem com viure el Sant Jordi des de casa amb els centres cívics de Barcelona.

Sant Jordi a casa

Sant Jordi a casa és un compte que podem trobar a Twitter i Instragram i ara ens anima a preparar una parada de Sant Jordi a un raconet de casa nostra. Pat Vila és la impulsora d’aquesta iniciativa que ha nascut en ple coronavirus i mostra el lloc de treball d’escriptors. Així, podem conèixer on escriu Anna Manso, Juan Vico, Ignasi Aragay, Miquel Molina, Alba Fernández Pous, Màrius Serra i molts d’altres.

#HeroisXSantJordi

La Fundació Catalunya La Pedrera vol retre homenatge als Sant Jordi i Santa Jordina, herois i heroïnes quotidians, que vetllen per tots en aquesta pandèmia. Per això, volen conèixer a través d’Instagram qui és el Sant Jordi o Santa Jordina especial de cadascú: sigui personal sanitari o qui estigui fent el nostre confinament més lleuger, com podria ser la parella, els fills o els pares. Per participar al repte cal penjar una foto o un vídeo a Instagram parlant de l’heroi o heroïna, amb l’etiqueta #HeroisxSantJordi. El període de participació és fins al 23 d’abril. La Pedrera obsequiarà a totes les persones que participin amb un codi equivalent a una entrada doble per visitar La Pedrera – Casa Milà quan acabi el confinament.

View this post on Instagram

Avui vull sumar-me al repte que proposa @lapedrera_barcelona per homenatjar al meu heroi/heroïna quotidià 🧒🏼. Per mi, els nostres petits i petites són uns dels heroïs sense capa d’aquesta “aventura”. Adaptats a la situació, amb un somriure sempre apunt i amb les mateixes ganes intactes per observar i aprendre, ens posen a prova cada dia ensenyant-nos com els millors mestres. Volant alt, atrapant somnis. Tot i que, de tant en tant, la pregunta els ronda i l’expressen innocentment: avui anem al cole? Aquesta tarda anirem a córrer en bici? Quan farem un vermut a la platja?… . @lars_1982 @ellen2270 us animo a seguir el repte! 😘 . #HeroisxSantJordi #petitsherois #heroisquotidians #heroissensecapa #superman #babyheroe #janpetit #igersmaternity #joemquedoacasa

A post shared by Isabel Palà (@isi1984) on

La Viquipèdia

La Viquipèdia en català ha impulsat un concurs que anima a crear articles sobre literatura catalana. La iniciativa és d’Amical Wikimedia, l’entitat de voluntaris que fomenta el coneixement lliure i la llengua catalana a través de la Viquipèdia, i té l’objectiu de celebrar un Sant Jordi digital que promogui la responsabilitat social atesa la situació de pandèmia pel coronavirus. El repte acabarà el 23 d’abril a la mitjanit i els participants que més articles hagin escrit podran rebre lots de llibres i formar part d’un sorteig d’una subscripció mensual a l’iQuiosc.

Sense parades però sense parar

El Gremi de Llibreters de Catalunya proposa, el dia 23 d’abril a les 12 del migdia i a les 6 de la tarda, que tothom surti a les finestres, terrats o balcons per llegir en veu alta, fer un aplaudiment i cridar el nom de la nostra llibreria. I proposen les etiquetes #Senseparadesperosenseparar i #llibresalaire per penjar-ho a les xarxes socials.

https://twitter.com/Llibreterscat/status/1250132068245352448

Comparteix a: