parades llibres Sant Jordi

L’excepcionalitat d’aquest Sant Jordi 2020, marcat per la crisi del coronavirus, també ha comportat posar sobre la taula debats que fins al moment no havien aparegut en el gran focus mediàtic. És el cas de la proposta demandada per alguns llibreters independents de la ciutat: la supressió del tradicional descompte del 10 % en les vendes de llibres durant el Sant Jordi.

Aquesta és la posició de llibreries com La Impossible o La Carbonera, als barris de l’Antiga Esquerra de l’Eixample i del Poble-sec respectivament. Segons Mireia Perelló, sòcia de La Impossible, aquesta rebaixa “ens fa anar malament”. Perelló explica que durant el mes d’abril les distribuïdores els fan un 5 % de descompte en les seves comandes, però és el llibreter qui assumeix la diferència fins a arribar al 10 % de rebaixa. Reconeix que el 23 d’abril i els dies previs es factura més, però també destaca “que hi ha més despeses”. Per tot plegat, aposta per eliminar aquesta tradició.

En la mateixa línia es pronuncia Mar Redondo, de La Carbonera, que “està radicalment en contra d’aquesta rebaixa”. De fet, aquesta llibreria ja s’havia desmarcat d’aquesta tradició en edicions prèvies i només aplicava el descompte de Sant Jordi a la llibreria i no a la parada del carrer.

Llibreters a favor d’un estudi a fons

A mig camí, es troben els qui defensen fer estudis a fons per acabar d’esclarir les xifres del que implicaria suprimir la mesura. És el que propugna Eric del Arco, aprenent de llibreter de la Documenta, a la Dreta de l’Eixample. Del Arco explica que s’haurien d’analitzar els beneficis per a les llibreries del que implica rebre els llibres durant tot el mes d’abril “un 5 % més barats pel descompte que els apliquen les distribuïdores”. Remarca que “ara mateix no es valora la resta del mes” i és en el que posa èmfasi Del Arco.

Per la seva banda, Maria Carme Ferrer, presidenta del Gremi de Llibreters de Catalunya, prefereix no pronunciar-se sobre el tema en aquests moments.