És evident que el Sant Jordi 2020 es viu de manera excepcional per la crisi del coronavirus. La diada del llibre i la rosa és la primera gran festa popular i multitudinària que la pandèmia ha alterat i capgirat 180 graus. Ni rastre d’una Rambla atapeïda de bat a bat per parades de llibres i ni rastre de milers de ciutadans a la recerca del llibre de Sant Jordi.

Tot i així, alguns barcelonins han viscut aquesta diada amb un llibre sota el braç. Algunes llibreries de Barcelona s’han bolcat per fer arribar aquest 23 d’abril les obres literàries a les cases dels clients que des de fa prop de mes i mig viuen en confinament. És el cas de les llibreries Laie, que han viscut un dia de Sant Jordi atrafegat tot i que lamenten no sentir el caliu del lectors: “És una sensació trista, alhora nostàlgica”, explica Glòria Rius, encarregada d’una botiga Laie. Rius explica que han multiplicat per 10 els enviaments de llibres a domicili respecte a un Sant Jordi habitual. Donen per fet que aquest 23 d’abril facturaran una petita part dels ingressos habituals i esperen poder millorar les xifres amb el Sant Jordi alternatiu del 23 de juliol.

La Calders és una altra de les llibreries que també han picat a la porta dels lectors per entregar-los el llibre, tot i que la distribució s’ha limitat únicament al barri de Sant Antoni. Isabel Sucunza, responsable de la botiga, explica a més que l’absència d’estrenes literàries per la crisi ha fet decantar els lectors per adquirir llibres de fa una o dues temporades, “llibres que tenien pendents els lectors”.

Llibreries confinades per Sant Jordi

Ara bé, algunes llibreries han optat per no fer repartiments a domicili durant aquest Sant Jordi excepcional. És el cas de La Carbonera, perquè segons explica una de les seves llibreteres, Mar Redondo, “el nostre model de negoci no està basat ni en la immediatesa ni en el consum compulsiu”.

El projecte cooperatiu liderat per la Mar, l’Aitor i la Carlota considera que “era contradictori promoure l’enviament de llibres”, i remarquen que “estan bastant contents, perquè veuen possible arribar a l’objectiu d’assolir un terç de la facturació habitual d’un dia de Sant Jordi normal”.

La Carbonera, com també altres establiments, com La Inexplicable, proposen regalar igualment un llibre per la diada i recollir-lo en l’etapa del postconfinament. Per això, donen dues opcions: demanar el títol desitjat o bé adquirir un xec regal per bescanviar si no es té clar quina obra comprar. Mireia Perelló, sòcia de La Impossible, explica que “estan feliços perquè els clients habituals no els han fallat” i remarca que l’impuls de les vendes per Sant Jordi “els ajudaran a arreglar la facturació del mes de març”.