S’acosta Sant Jordi i malgrat aquest any no es podrà sortir al carrer a causa del confinament pel coronavirus, són nombroses les iniciatives que s’estan duent a terme per no deixar de celebrar-ho. Als centres cívics de la ciutat es fan moltes activitats tant per a petits com per a grans a través de la xarxa. Aqui t’expliquem com viure el Sant Jordi des de casa amb els centres cívics de Barcelona.

Que no faltin les roses

Estar a casa confinat no és excusa per deixar de regalar una rosa, un dels símbols de la celebració de Sant Jordi. Al web de betevé teniu moltes idees per fer roses a casa, i també ens ajuden a fer-ho al centre cívic Vil·la Urània amb alguna altra rosa creativa, per exemple, de ganxet.

Lectura

Si sou amants de la lectura, estigueu atents a les recomanacions literàries que fan a les xarxes socials alguns equipaments com el el CC Urgell i el Centre Cívic Torre Llobeta, que ha publicat un vídeo amb recomanacions. Altres espais recomanen lectures especialitzades, com els llibres de fotografia del CC Can Basté, o el llibres sobre costura i tèxtils del CC Vil·la Urània. Des del CC Can Castelló demanen que sigueu vosaltres qui digueu les lectures que us entusiasmen amb l’etiqueta #CompartimLlibres.

Per als més petits, el centre cívic Joan Oliver “Pere Quart” proposa el conte ‘La rosa contra el virus’, editat pel Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya,  que vol ajudar que els més petits entenguin la situació actual. Es pot accedir al conte aquí.

Escriptura

Si us agrada escriure podeu posar en pràctica la vostra afició aquest Sant Jordi. Hi ha obertes diverses convocatòries perquè traieu l’escriptor que porteu a dins! Per exemple, la 3a edició Premi Relats Curts de CC Tomasa Cuevas-Les Corts, el concurs de Microrelats de Sant Jordi del CC Vil·la Florida, el Sant Jordi galàctic del CC Vil·la Urània o el VIII certamen de microrelats fantàstics i de terror de Sants.  O també podeu participar en els #MotsConfinatsHG, que és un fotoconcurs del CC Casa Groga que consisteix a fer una fotografia i acompanyar-la d’un escrit original, o aportar alguna frase al conte col·laboratiu del CC Josep Maria Trias i Peitx.

 

View this post on Instagram

Us proposem crear un conte entre totes i tots! La proposta és que nosaltres comencem amb una frase i vosaltres la seguiu, escollirem una de les respostes i la tornarem a penjar des d'avui i fins al dia de Sant Jordi. Ens ajudeu a donar forma al nostre conte col·laboratiu? Les úniques normes són no utilitzar llenguatge sexista, homofòbic, racista, ni discriminatori o ofensiu. Per la resta, podeu deixar fluir la vostra imaginació. Ho farem mitjançant les nostres stories d'Instagram, i serà molt senzill, només haureu de respondre seguint la frase que es publicarà i anirem penjant les vostres respostes a les següents stories. . . . #femunconte #contecomunitari #contedesdecasa​ #santjordi2020 #santjordionline #joemquedoacasa #desdecasa #EnsEnsortirem #centrescívicsbarcelona #bcnlescorts #yomequedoencasa #CCBcn @bcncultura @barcelona_cat

A post shared by @ ccjosepmtriasipeitx on

També podeu llegir (i votar!) els textos que s’han escrit pel 1r concurs de relats Sant Jordi del CC Can Verdaguer. Podeu votar fins al 22 d’abril!

Poesia

Si el que us apassiona és la poesia, quedareu sorpresos del munt d’activitats poètiques que hi ha. Des del CC Can Deu podeu participar en la #PoesiaDesDeCasa. Al  CC Parc Sandaru  podreu participar en la lectura poètica comunitària del poema ‘Abril’, de Miquel Martí i Pol, o escoltar una poesia amb Salva Soler. La gent del CC Trinitat us proposen escriure per  els Be(r)sos & viceVERSa i el recital de textos es farà el dia de Sant Jordi.

Propostes originals

Exploteu la vostra creativitat al màxim amb les propostes següents: explicar una rondalla en només 15 segons com demana el Baró conte exprés al CC Baró de Viver. Poden ser ‘Els tres porquets’, ‘El gat amb botes’, ‘El vestit nou de l’emperador’, ‘Les set cabretes i el llop’, ‘En Patufet’ o ‘La cigala i la formiga’ i es farà un vídeo amb tots els microrelats. També podeu fer un vídeo per al Microconfinades a escena amb el tema “El Sant Jordi en el confinament”, que proposa el CC Can Clariana Cultural. Una altra idea molt bonica i visual és la de jugar amb la tècnica del “bookface” que proposa el CC la Sedeta amb #LaSedetaBookFace. Es tracta d’un joc visual en què el rostre retratat encaixa amb la imatge de la portada d’un llibre.

Una manera ben imaginativa de recomanar llibres i a la vegada crear un relat literari és la de fer un #contedellibres, una iniciativa que consisteix a crear un conte a partir de títols de llibres que tingueu a casa.

Per la mainada
Les criatures també s’ho han de passar pipa aquest Sant Jordi. Per exemple, poden participar en l’original fanzín col·lectiu Sant Jordi sense estereotips del CC Sant Andreu. O poden agafar paper i llapis de colors per al concurs de dibuixos del CC Can Verdaguer, o fer alguna de les activitats del Sant Jordi divertit i entretingut del CC Vil·la Urània.

View this post on Instagram

Us proposem algunes activitats i reptes per passar el #SantJordiDesDeCasa, en família, d'una manera entretinguda i divertida! Manualitats per celebrar el dia de Sant Jordi des de casa: #SantDracIEnJordi > Fer titelles i representar amb elles relats alternatius de Sant Jordi amb finals originals i sorprenents. #AlTeuRotllo > Creació de personatges literaris fets amb rotllos de paper higiènic. Reptes per compartir amb nosaltres la tradició de Sant Jordi en aquests temps de confinament: #ElMeuPetitMón > Escolliu un llibre (conte, novel·la, còmic…) i envieu-nos una foto o un petit vídeo explicant perquè el recomaneu o perquè us agrada. #BatesHeroiques > Feu un dibuix de les heroïnes i herois actuals que lluiten contra El Drac de la Corona Vírica i envieu-nos-el.

A post shared by Vil•la Urània (@vilaurania) on

També per trencar estereotips, el CC Bon Pastor proposa capgirar Sant(a) Jordin(a) per crear la teva pròpia llegenda en la qual la princesa no ha de ser salvada o el drac no ha de morir. Les úniques regles són triar dos personatges, un animal i una flor a partir d’un llistat. Després, s’haurà d’escriure i dibuixar la història. Segur que en surten de ben especials!

View this post on Instagram

CAPGIREM SANT(A) JORDI(NA) 🙃 Avui us presentem una proposta de creació on es
necessita una mica d'imaginació🤔
La Llegenda de Sant Jordi es pot explicar de moltes maneres i és que cada vegada van
sortint noves versions: una princesa que no necessita ser salvada, un drac que no mor o un
príncep que vol ser llibreter.. T'animes a capgirar Sant(a) Jordi(na) i crear la teva pròpia
llegenda ❓
Nosaltres només hi posem les regles del joc: tria dos personatges, un animal i una flor a
partir del llistat 👫 PERSONATGES: Santa Jordina, Sant Jordi, llibreter/a, el o la florista, el pagès o la
pagesa, les bibliotecàries, les fades, venedors i venedores de la botiga de menjar,
pastisser/a, jardiner/a, mag/a, bruixot o la bruixa. 🦎 ANIMALS: el drac, la granota, l’abella, la formiga, el gos/ssa, l’ocell, els tres porquets,
l’ós/a, el llop o la lloba, el gall o la gallina. 🍃 FLORS I PLANTES: una rosa, tulipes, girasols, clavells, margarides, tarongers, cactus,
cirerers, un pi, planta carnívora.
Una vegada ja tinguis els personatges, l’animal i la flor ja pots començar a escriure la teva
història i finalment, l’hauràs de dibuixar i compartir-la a les nostres xarxes socials o bé ens la
pots enviar al correu 📧 centrecivicbonpastor@gmail.com
Per a despertar la vostra inspiració, compartim la nostra peculiar versió de la Grangera
Jordina i en Jordi el Forner #capgiremsantjoprdi #santAjordinA #cultura #desdecasa #lliurecreació #ccívics
#centrescívics #ccbonpastor #bonpastor @ciberaulabonpastor @ieeltiler @ampaescolabon @bibbonpastor @mijacbp @meseducaciosa @bon_pastor @districtesantandreu

A post shared by Centre Cívic Bon Pastor (@ccbonpastor) on

 

Una altra iniciativa per trencar tòpics és ‘La Gerogina, el drac i altres maldecaps’ que proposa el CC Can Felipa. Explica una versió poc convencional de la llegenda amb pintura en directe a càrrec de la Marina Saez.

EEl CC Can Castelló proposa l’explicació de la llegenda de Sant Jordi amb una cançó i vídeo dels Ambauka Teatre. El CC Urgell, de la seva banda, comparteix jocs, treballs manuals i reptes per fer en família durant la diada. Aprofiteu per esbrinar, també, totes les activitats de #SantJordiacasa que organitzen els centres cívics del districte de Sant Andreu als seus respectius comptes d’Instagram.

Decorem els balcons

Al CC Baró de Viver ens proposen retratar roses als balcons i finestres de tota mena siguin naturals o bé fetes a casa. de paper, de tela, reciclades… Pots enviar la teva foto o vídeo penjant la rosa al WhatsApp del centre cívic: (604 271 466) i en faran un recull que es podrà veure a les xarxes socials.

A Vil·la Urània també animen a decorar els balcons, aquell racó de la casa que aquests dies s’ha convertit en el preferit de tanta gent!

Per estar al cas de què fa cadascun dels 52 equipaments de la ciutat, en aquest enllaç podeu trobar el que més us interessi.