La crisi del coronavirus ha deixat els lectors sense les parades de llibres de Sant Jordi però no sense ganes de llegir. És la impressió que s’han endut aquests dies els editors. Això sí, el confinament afectarà el calendari editorial del 2020. L’editorial Periscopi, Grup62 i l’associació Llegir en Català ens expliquen com estan vivint aquesta diada.

Aniol Rafel, editor de Periscopi; Emili Rosales, director del Grup62, i Núria Iceta, presidenta de Llegir en Català, coincideixen que caldrà fer canvis en el calendari editorial del 2020. En posen d’exemple que títols que s’havien de publicar al maig es desplaçaran al juny o més endavant.

Núria Iceta afirma que a partir de la setmana que ve les editorials que formen part de Llegir en Català ja començaran a treballar amb la mirada posada en el 23 de juliol. Tots els editors es mostren prudents de cara a aquesta data nova i amatents per veure en quines condicions es podrà celebrar el Dia del Llibre ajornat.

Un dia agredolç

Aniol Rafel, editor de Periscopi, ha definit el dia de Sant Jordi 2020 com una jornada “agredolça”. D’una banda, diu, celebra que “malgrat tot la gent continua comprant llibres”. De l’altra, lamenta que enguany no hi podrà haver el contacte directe amb els lectors.

Precisament, per intentar mantenir el vincle entre lectors, llibres i llibretes, Grup62 ha programat diverses trobades amb escriptors a través de les xarxes socials de l’editorial. El director de Grup62 reconeix que algunes de les noves vies de comunicació que han provat aquests dies, com els directes a través d’Instagram, “es quedaran amb nosaltres per continuar parlant de llibres”.

Núria Iceta, presidenta de Llegir en Català, destaca un aspecte positiu d’aquest dia de Sant Jordi: “Com a societat no volíem renunciar ni al Sant Jordi, ni als llibres ni a les llibreries. Hem d’aprofitar que hem aconseguit fer aquest missatge homogeni en la societat per continuar mantenint aquesta presència del llibre”.