Per la propagació de la covid-19 molts espais culturals s’han vist obligats a tancar les portes fins a nou avís. Però mentre dura el confinament alguns posen a disposició dels usuaris continguts en línia accessibles des de casa. És el cas de molts centres dedicats a la música clàssica i l’òpera que, durant la quarantena, compartiran gravacions de concerts i representacions mitjançant el web o les xarxes socials.

La programació clàssica des de casa

 • MyOperaPlayer: la plataforma MyOperaPlayer (Instagram @myoperaplayer) del Teatro Real de Madrid, incorpora nous títols al seu arxiu per veure en streaming: ‘Aida’, ‘Madama Butterfly’, ‘Macbeth’ i ‘La bohème’.

 • L’Òpera de París: els webs de l’Òpera de París i Culturebox permeten l’accès a diversos espectacles de l’arxiu de la institució. El servei es preveu que duri fins al maig i es va estrenar el 17 de març amb ‘Manon’ de Massenet. Les òperes estan disponibles durant sis dies. Fins diumenge 29 de març es pot veure ‘Don Giovanni’.

 • #StayHomeLIFEVictoria: començant dimecres, 25 de març, amb Jakub Józef Orliński, cada dia a les 18 h oferiran mitja hora en directe a través d’Instragram (@lifevictoriabcn) amb intèrprets que tenen relació amb el LIFE Victoria.

 • Gran Teatre del Liceu: habilita un ampli contingut audiovisual amb alguns dels èxits de les darreres temporades sota el lema #ElLiceuaCasa. S’hi podran veure títols com ‘Aida’, ‘Madama Butterfly’, ‘La traviata’, ‘La bohème’ o ‘Macbeth’. Habilitarà també al seu canal de YouTube tres dels espectacles més reeixits d’El Petit Liceu: ‘La petita flauta màgica’, ‘La ventafocs’ i ‘Pere i el llop’.

 • L’Auditori: un conjunt d’auditoris europeus que formen part d’ECHO, l’organització de sales de concert més prestigiosa del continent, han impulsat el projecte ‘Music of the day from Europe’s Concert Halls’, que ofereix de manera simultània i sincronitzada un concert diari a través de la xarxa social Facebook (@auditoribarcelona) . La iniciativa comença dilluns, 23 de març, a les 20 h amb l’Orquestra Simfònica de la Ràdio de Baviera. L’aportació de L’Auditori serà el concert que l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya va fer a la Sagrada Família de Barcelona el 20 de setembre de 2015 i que va suposar el debut de Kazushi Ono com a director titular de la formació. La retransmissió d’aquest concert serà el dimecres 25 de març a les 20 h i es podrà veure en simultani a diferents països d’Europa a través dels canals de les institucions participants. L’Auditori també ha creat un espai al seu web que posa a l’abast de tothom i de forma gratuïta continguts audiovisuals, concerts, etc. A més ha confeccionat una llista de Spotify anomenada #Coronalist amb tota la música que havia d’haver sonat en directe a L’Auditori.

 • Palau de la Música: ha anunciat a través de xarxes socials que compartirà concerts, conferències, entrevistes i reportatges a través del web palaudigital.cat. Palau Digital torna a posar a disposició del públic a partir de divendres la marató de les nou simfonies de Beethoven, dirigides per Gustavo Dudamel, amb l’Orquesta Sinfónica Simón Bolívar, i properament també la ‘Simfonia núm. 2’ de Mahler, amb el mateix Gustavo Dudamel, la Filharmònica de Munic, l’Orfeó Català i el Cor de Cambra del Palau de la Música Catalana.

 • Concurs Maria Canals: ha adaptat el seu ‘hashtag’ habitual, #johitoco, a #johitocoacasa perquè tots aquells i aquelles que ho vulguin puguin compartir a la xarxa el seu talent i entusiasme amb el piano. El concurs és obert a tothom i consisteix a gravar un vídeo explicant per què els participants toquen el piano i què és el que més els agrada de la pràctica, tot acompanyat d’una breu interpretació musical. Els premiats en el concurs “Tu hi toques a casa?” tenen l’ocasió de tocar el piano de gran cua del Palau de la Música Catalana. Els vídeos s’han de penjar a “La galeria dels tocats”, a la pàgina web de l’entitat (mariacanals.org) associada a un canal de YouTube.

 • ESMUC: proposaran diferents vídeos d’activitats i concerts a YouTube. Per començar, estrenen el vídeo del ‘Concert de composició’ de l’11 de febrer, de Dimarts Toca ESMUC. Musical note Starstruck.

 • Ignasi Cambra: El pianista oferirà cada dia a les 20.30 hores un petit concert en directe des del seu Instagram Live. El podeu seguir a @ignasi.cambra
 • Filharmònica de Berlín: ofereix accés gratuït fins al 31 de març al seu arxiu de concerts www.digitalconcerthall.com, només cal registrar-se i introduir el codi BERLINPHIL.

 • Metropolitan Opera de Nova York: oferirà mitjançant el seu web la retransmissió d’algunes òperes en HD. Les Nightly Met Opera Streams començaran a les 19.30 h en horari novaiorquès (0.30 hora catalana) i romandran disponibles a la pàgina principal de metopera.org durant 20 hores.

 • Opera Vision: aquesta plataforma de “streaming” organitza a partir del 19 de març un Festival Mozart amb ‘Così Fan Tutte’ o ‘Don Giovanni’. També s’hi poden veure òperes de diversos teatres europeus.

 • Òpera Estatal de Baviera: oferirà actuacions individuals com transmissió en directe o vídeo sota demanda a www.staatsoper.tv.

 • Òpera Estatal de Viena: emetrà diàriament enregistraments d’actuacions d’òpera i ballet a través de la seva plataforma en “streaming” www.staatsoperlive.com a tot el món i de forma gratuïta.

 • Orquestra de Filadèlfia: el director musical Yannick Nézet-Séguin ha dirigit l’Orquestra de Filadèlfia interpretant les simfonies 5 i 6 de Beethoven en un concert sense públic que ara està disponible a YouTube.