Els alts comandaments de l’Exèrcit, de la Guàrdia Civil i de la policia espanyola ja no participen a les compareixences del Govern espanyol per donar l’última hora sobre la gestió de la crisi del coronavirus. La seva presència havia estat qüestionada i criticada amplis sectors de la societat. A través de la campanya “Desmilitaritzem l’Educació“, el seu portaveu i membre del moviment antimilitarista de Catalunya, Jordi Muñoz, ha insistit en una entrevista a betevé que “hem denunciat la seva presència en la gestió d’una crisi sanitària així com l’ús de llenguatge bèl·lic. No és una guerra, és una pandèmia mundial, no som soldats som ciutadans, i és una situació que no hem de resoldre parlant de destrucció i mort sinó creant una xarxa de suport mutu entre persones.”
 

Reinvertir en sanitat i investigació

Muñoz considera que el fet d’haver donat aquest protagonisme a les forces armades i cossos policials “ha estat una maniobra per amagar un estat de setge encobert sota un estat d’alarma. Una estratègia de rentat de cara de l’Exèrcit, la monarquia i altres institucions hereves del franquisme”. Ha dit que és el moment de transferir el pressupost militar a altres àmbits per generar beneficis a una societat més justa, més pacífica i més sostenible. Ha detallat que “el cost d’un helicòpter de combat és equivalent al que costaria fer un hospital de comarca, el d’un blindat leopard donaria per fer dos centres d’ensenyament secundari o el pressupost de recerca militar és dues vegades superior a la recerca sanitària“. També ha defensat que algunes de les tasques d’emergència i desinfecció que ha fet l’exèrcit es podia assumir per altres cossos com Bombers, Protecció Civil o agents rurals amb les eines i recursos necessaris.
Respecte a la gestió de la crisi del Govern espanyol, ha assegurat que com a govern d’esquerres han fet “el ridícul, ha estat una imatge esperpèntica que no s’ha donat a cap altre estat europeu“. Ha alertat també que amb aquesta militarització es volen retallar drets i llibertats, “els abusos policials que hem vist i com s’ha aplicat la llei mordassa”. Aquestes mesures repressives s’han de rebutjar perquè portaran a una involució i retallada de drets que entre tots hem d’aturar.”