El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha avançat que el govern té previst aprovar en els pròxims dies una “injecció d’urgència” de 200 euros per a les persones que estan pendents de rebre prestacions d’atur. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Aragonès ha explicat que el govern està treballant en la mesura per a tots els treballadors afectats per ERTO, els que hagin anat directament a les llistes de l’atur o autònoms a qui els hagi caigut l’activitat.

“Hi ha un sistema de protecció d’atur, però arriba tard i hi ha moltes famílies que no tenen un raconet“, ha afegit. Aragonès també ha reclamat a l’Estat una transferència directa a Catalunya de 2.000 milions d’euros per pagar l’emergència sanitària de la crisi del coronavirus.

Aragonès ha explicat la nova mesura que està estudiant el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies i que el vicepresident ha donat per fet que es podrà aprovar en els pròxims dies. Es tracta, segons Aragonès, d’una prestació d’urgència de 200 euros per a necessitats bàsiques en l’àmbit alimentari, de productes de primera necessitat, destinada a les persones que estan pendents de rebre una prestació d’atur i que no tenen capacitat d’estalvi. Segons Aragonès, hi ha massa famílies a Catalunya que no tenen un raconet de diners i que, per tant, els ve de 15 dies si no cobren cap prestació.

Segons ha especificat la portaveu del govern, Meritxell Budó, s’hi podran acollir 100.000 famílies, és a dir, hi haurà uns 300.000 destinataris. I serà compatible amb qualsevol ajuda o prestació que hagin concedit altres administracions. El tràmit serà senzill i es resoldrà en una setmana mitjançant una transferència bancària.

Una compensació econòmica per al personal sanitari

El vicepresident ha reclamat al govern de Pedro Sánchez una transferència directa de 2.000 milions d’euros, que és la factura de l’emergència sanitària que el Govern calcula sumant Salut, residències de gent gran i cossos d’emergències. Dins d’aquests 2.000 M€ també s’inclou la compensació econòmica per l’esforç del personal sanitari que el vicepresident no ha concretat tot i que espera que la mesura es concreti en la pròximes setmanes. Aragonès ha insistit que Catalunya reclama el mateix que el govern espanyol està demanant a Europa, que els recursos arribin per via de transferències i no préstecs.

El vicepresident defensa que ara ja és l’hora de les concrecions i reclama a l’Estat que creï un fons específic per a les comunitats autònomes amb recursos d’Europa o provinents d’endeutament. I ha lamentat que, fins ara, l’Estat no ha ofert recursos nous a les autonomies sinó que s’ha limitat a avançar bestretes que ha estaven previstes per al llarg de l’any. Una fórmula que, segons Aragonès, només és una solució a curt termini.

“El que no podem és eximir de responsabilitats qui les té. L’Estat és qui recapta la majoria d’impostos, és qui negocia amb la Unió Europea i qui té la responsabilitat l’ha d’exercir. I nosaltres l’hem de reclamar”, ha afegit.