L’hortenc Màrius Serra és un detectiu enigmista, un devorador de verbs, un arquitecte de mots encreuats i, en definitiva, un escriptor que té la llengua com a bandera. Home de lletres, queda clar, ha publicat assajos, contes, llibres infantils i una desena de novel·les, a més de traduir textos de l’anglès i del castellà, escriure guions, fer ràdio i televisió i, fins i tot, crear una aplicació mòbil: Verba7. Ara, aquest esperit inquiet que fa que ens preguntem ‘D’on treu el temps’ per fer-ho tot, porta al teatre una adaptació de ‘Quiet’, el llibre que li va dedicar al seu fill Llullu.

 

Escriure sobre els “quiets”

L’any 2008, Màrius Serra va publicar ‘Quiet’, un llibre en què relatava el seu dia a dia i el de la seva família amb el seu fill, el Llullu, nascut amb una encefalopatia greu que li provocava una invalidesa del 85 %. Els moments durs, però també els divertits, que van haver de viure pares i fills quedava recollit en aquest treball que es va traduir a diverses llengües, algunes tan poc habituals per a les lletres catalanes com el coreà, i es va convertir en un dels llibres més recordats de Màrius Serra. El Llullu va morir el 2009, però el seu record continua ben viu, tant que ara, es converteix en un espectacle teatral.

Qui ets?

La idea va néixer durant el concert Mou-te pels quiets, que Màrius Serra va organitzar el 2009. Allà, actors com Jordi Díaz o Sergi López van llegir fragments del ‘Quiet’, i van coincidir en què tenia una força que el feia molt adequat per al teatre. Han hagut de passar uns quants anys fins que Màrius Serra l’ha dut, finalment i després de treballar-hi força, a l’Espai Lliure. ‘Qui ets?’ recupera les històries del llibre i divideix la veu del narrador en tres actors: Judit Farrés, Òscar Muñoz i Roger Julià, dirigits per Joan Arqué. Es podrà veure al Lliure des d’avui dimecres i fins diumenge, però si no teniu entrades ja feu tard perquè estan totes esgotades. Queda clar que la història del Llullu continua ben present entre espectadors i lectors.