cultura casa confinament

Des que la pandèmia del coronavirus va obligar el tancament al públic de tots els espais municipals, els 52 equipaments que formen la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona han estat oferint un ampli conjunt de propostes en línia. Recursos i activitats per a diferents públics entorn de la fotografia, la història, la música, la ciència o la dansa, entre d’altres, per seguir connectats amb la cultura des de casa.

A partir del 15 de juny, els centres cívics van començar a reobrir i ofereixen de nou activitats presencials que se sumen a les propostes virtuals ja disponibles durant el confinament o de nova creació. Les noves restriccions de la Generalitat arran dels recents brots de coronavirus a Barcelona han obligat a cancel·lar o readaptar part d’aquestes propostes.

D’altra banda, estava previst que diversos centres cívics estiguessin oberts durant el mes d’agost en el marc de la campanya 100% estiu. La iniciativa s’inscriu en el Pla de barris i té `per objectiu que aquests espais segueixin oferint servei als usuaris a través de la seva pròpia programació o acollint activitats de lleure per a infants i adolescents.

Propostes per a l’agost

Centre Cívic Besòs

Aquest és un dels equipaments que també ofereix activitats per a públic familiar, jove i adult durant l’agost. Els adolescents es poden iniciar en l’univers de la dansa urbana a través d’un taller de creació comunitària. També s’ha programat un curs de smartphones i un curs d’anglès especialitzat en viatges. També està oberta durant l’agost, l’exposició ‘Jo pallassa’ de l’Agrupació Foto-cine Cerdanyola-Ripollet, que reflecteix les dificultats que es troben les dones que d’aquesta professió.

D’altra banda, el cicle de teatre d’arts de carrer i clown La Regadora té previst realitzar, si les condicions sanitàries ho permeten, una edició de cinc espectacles, quatre d’ells a l’agost.

Centre Cívic Torre Llobeta

L’equipament de Nou Barris ofereix dues propostes gratuïtes per setmana durant el mes d’agost: els dimarts, per a públic familiar; i els dissabtes, per a adults. En aquest últim apartat les cites són a les 19:30 h i tenen l’humor com a protagonista: el 8 d’agost, ‘Mis cosas / Stop Bus’ amb la pallassa Pepita, el pallasso Joanitet i la Rebecca; el 22 d’agost, concert de Black & Blue amb els clowns Ricardo Cornelius i Cristi Garbo; i el 29 d’agost, actuació de Kike Unieto & Wall Street Band.

A més a més, el Centre Cívic Torre Llobeta ofereix diversos tallers gratuïts de 4 sessions d’una hora: tai-txí (dimarts, a les 18 h), txi kung (dimarts, a les 19:30 h), ioga (dimarts, a les 19:30 h), zumba (dimecres, a les 19.00 h), biodansa (dimecres, a les 19:30 h), ball en línia (dijous, a les 18 h) i mindfulness (dijous, a les 19 h). També organitza trobades d’estiu per al benestar integral (divendres, a les 18 h) i un monogràfic de teatre per a l’autoafirmació, que es farà el 7 d’agost a les 17:30 h).

Per gaudir de les activitats cal inscriure’s prèviament enviant un correu electrònic a info.cctorrellobeta@esport3.org o trucant al 933 585 614.

Centre Cívic Baró de Viver

Durant tot el mes d’agost, el Centre Cívic Baró de Viver us ofereix propostes culturals ben variades, tant presencials com virtuals. D’una banda, tallers, on hi trobareu dansa en família, estilisme creatiu, teatre o circ, entre d’altres. De l’altra, una programació d’activitats que inclou concerts, projeccions de pel·lícules, sessions de monòlegs, jocs i animació infantil…

 

Música

Música sota la palmera

Els dijous de juliol el Pati d’en Marcel del Centre Cívic Casa Orlandai es converteix en escenari musical. El 2 de juliol, jazz fusió amb Fun Dan Mondays; el dia 9, swing, blues i jazz amb tocs llatins amb The Carrie Lewis Band. La programació segueix el 16 de juliol amb el quintet Memi Sillah Group, que convida a viatjar a Jamaica; el dia 23, ritmes brasilers amb els Bóssalo!, i el dijous 30 de juliol, el trio Avocado Tap i la seva proposta de dansa sonora.

Fauré: música per a piano   *cancel·lat*

El dimecres 22 de juliol a les 18.45 h, el Centre Cívic Can Deu us proposa el recital ‘Fauré: música per a piano’. Joan-Ramon Company interpreta un conjunt de peces de Gabriel Fauré: ‘Nocturne 4’, ‘Opus 36’, ‘Nocturne 6’, ‘Opus 63’, ‘Thème et variations’, ‘Opus 73’, ‘Barcarolle 9’, ‘Opus 101’, ‘Nocturne 13’, ‘Opus 119’;. També una peça de Nadia Boulanger: ‘Vers la vie nouvelle’. El concert és gratuït per cal inscripció prèvia.

Julio Cé   *cancel·lat*

El Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx ha programat pel 22 de juliol un concert de Julio Cé. El cantautor cubà establert a Barcelona oferirà un repertori que transita pel funk, el pop i el ritmes del Carib i que combina versions amb temes propis. Cal inscripció.

Tardes al jardí   *cancel·lat* 

El Centre Cívic Can Verdaguer acull al seu jardí un nou cicle de concerts de petit format els dijous de juliol. El dia 2, el duet de versions Buena Onda; el 9 de juliol, gèneres variats amb la guitarra del Trobador; el 16 de juliol, un repertori de cançons en clau femenina a càrrec d’Ariadna Cota; i el 23 de juliol, sons mediterranis amb Lia Sampai i Adrià Pagès.

Música fusió *en línia*

El Centre Cívic Convent de Sant Agustí ha programat aquest juliol diverses activitats relacionades amb la música i el so. Després de l’itinerari sonor per Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera celebrat amb a propòsit de la celebració del Dia Mundial de l’Escolta, arran de les restriccions derivades de repunt de casos de coronavirus l’equipament ha passat al format virtual dues altres propostes previstes. D’una banda el concert de Nihan Devecioglu, Sasha Agranov i Oriol Roca, amb un repertori de fusió de música tradicional turca experimental, clàssica, jueva i poesia. De l’altra, la sessió del col·lectiu de música africana Jokkoo, que podreu seguir en directe o consultar posteriorment al canal de Youtube del centre cívic.

Nits d’estiu   *cancel·lat*

La programació d’estiu del Centre Cívic Guinardó inclou cinema, circ, dansa i concerts. El 9 de juliol el duet format per Jo Jet i Maria Ribot van presentar en concert el seu tercer disc: ‘Sant Llorenç’. El 23 de juliol, un espectacle que fusiona danses urbanes i les arts del circ, i el 28 de juliol, actuació dels Supermeganada, trio amb un ampli repertori de pop clàssic.

Divendres Acústics

El Centre Cívic Matas i Ramis us proposa el cicle Divendres Acústics, amb una programació de concerts d’artistes vinculats al concurs impulsat per a aquest equipament: el Concurs de Cantautor/es d’Horta-Guinardó, el més antic de Catalunya. El programa inclou una desena d’actuacions: Yuhniversia, Raquel Lúa, Laura Esparza i Carlos Esteban, El Sobrino del Diablo, Mabel Flores, Dani Tejedor, Victòria Quingles, Lia Sampai i Adrià Pagès, Opoloh i Gessamí Boada​. Els concerts es poden seguir en directe cada divendres a les 19 h a través del canal de YouTube del Centre Cívic Matas i Ramis, on queden disponibles després de l’actuació.

Divendres musicals

El Centre Cívic Tomasa Cuevas ha estat oferint un concert íntim i proper cada divendres a les seves xarxes socials. A Facebook de l’equipament hi podeu recuperar els que ja s’han compartit: Pantanito, Üll, T-Maken, Alex Matraka, Muchacho, Jo Jet i Maria Ribot, Tintineo, Ramon Aragall, The Bird Yellow, Anaïs Vila i Cesk Freixas.

Humor

Endorfines  *cancel·lat* 

El Centre Cívic la Farinera del Clot celebra una nova edició, la desena, del cicle d’humor i estiu Endorfines. Després d’haver hagut d’anul·lar una de les tres propostes programades a causa de les restriccions derivades de l’augment de casos de coronavirus, està previst que pugui oferir l’espectacle del 30 juliol: ‘A la fresca!’, on tres personatges passegen per trobar el millor racó per plantar una cadira gegant i poder descansar una estona. L’espectacle és gratuït però cal reserva prèvia.

Terrassa’t

L’esplanada del Centre Cívic Casa Groga us proposa diversos espectacles a la fresca amb un toc d’humor amb el cicle Terrassa’t. El 9 de juliol, Cristina Solé i Juan Pablo Luján protagonitzen ‘Home’, un muntatge que hilarant i tendre sobre les dificultats de la vida en parella. Per la seva banda, la companyia Puntmoc presenta el 16 de juliol ‘Dogma’, una proposta de teatre físic i humorístic. El 23 de juliol, El Negro y el Flaco presenten Alquimia, un combinat de tècniques i gèneres amb mirada còmica.

Fotografia

“Ocupem les places”

El fotògraf Sergi Bernal presenta al Centre Cívic Pati Llimona una selecció de les instantànies que ha capturat els darrers mesos al centre de la ciutat. Els carrers del barri Gòtic, el Raval, la Barceloneta i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera, que des de fa anys tenen un paisatge marcat pel turisme, van quedar deserts. Sense visitants forans, a partir del moment que es va poder tornar a sortir al carrer van ser les veïnes les qui es feien visibles en aquest territori. Estampes insòlites, especialment en el cas dels infants que convertien Ciutat Vella en un espai de joc. L’exposició “Ocupem les places” reuneix un conjunt de fotografies d’una Barcelona que no es vol que sigui irrepetible.

“Covid-19 a Nou Barris”

La Sala Cava en línia del Centre Cívic Can Basté us proposa l’exposició “Covid-19 a Nou Barris“. Reuneix imatges que la fotoperiodista Lorena Sopena va captar en el període més estricte del confinament. Entre d’altres, hi trobareu instantànies que documenten la feina de la xarxa de Suport del 3VR o de la Xarxa de Teixidores de Nou Barris, així com escenes que mostren l’acampada de tres joves a la porta del Centre Residencial de Primera Acollida Nou Barris, del personal als mercats del districte o la situació de les persones sense sostre.

“Cuarentena”

La fase 0 de la desescalada va permetre tornar a sortir al carrer després de vuit setmanes de confinament estricte. Aquest és el període en què se centra “Cuarentena”, l’exposició fotogràfica que Nadia Vázquez Guerrero presenta al Centre Cívic Trinitat Vella. Recull imatges d’escenes quotidianes preses a diferents espais de Nou Barris en aquest particular context.

Reptes fotogràfics

El Centre Cívic Sant Andreu us proposa experimentar amb la vostra mirada i creativitat amb un nou cicle de tres reptes fotogràfics. Si durant el confinament us havia animat a inspirar-vos en les llums, la llar i experimentar amb l’autoretrat, ara el focus es posa en els espais a l’aire lliure. El primer repte gira entorn a plantes, flors i arbres. El segon, té com a temàtica la pell. Podeu compartir les vostres fotografies a les xarxes socials amb l’etiqueta #EnsApropem citant @ccsantandreu.

Dins de casa

Pocs dies després de començar el confinament, l’Espai Català-Roca del Centre Cívic Casa Golferichs va posar en marxa Dins de casa, aquesta iniciativa impulsada per Ana Benavent i Arnau Sidera, que vol reunir vivències entorn del confinament. Una suma de mirades íntimes i particulars experimentades “dins de casa” per crear un mosaic col·lectiu que mostri la varietat de punts de vista i experiències en aquest context. Les imatges es poden enviar al correu dinsdecasa@gmail.com. Es difonen al web Dins de casa i es publicarà un fanzín amb una selecció de les obres rebudes. L’Espai Català-Roca també posa al vostre abast Reflexionant sobre fotografia, un espai per aprofundir en aquesta disciplina on trobareu conferències de diferents fotògrafes.

Tallers i formació

Diversos centres cívics ofereixen durant el mes de juliol tallers intensius, en alguns casos en format presencial i en altres, virtuals. La majoria de tallers són de pagament i cal inscripció prèvia. Hi trobareu propostes en diferents àmbits, com l’activitat física i el ball, les arts visuals o la gastronomia.

Alguns centres cívics també posen al vostre abast continguts formatius gratuïts en línia. El Centre Cívic Can Clariana Cultural ha organitzat l’Escoleta de Cultura, un seminari en línia per treballar la mirada del públic davant les arts escèniques. Consisteix en 10 càpsules breus que proporcionen elements per enriquir l’experiència dels espectadors. Hi trobareu, entre d’altres, continguts centrats en el text dramàtic, la interpretació, l’escenografia i el vestuari, la il·luminació i l’espai sonor i la direcció. Les podreu seguir a través del canal de YouTube o al perfil d’Instagram d’aquest equipament.

El Centre Cívic Pati Llimona proposa diversos tallers formatius en cos i expressió, fotografia, paraula, bricolatge i arts plàstiques. Les inscripcions s’obren el 30 de juny a les 10 h.

El Centre Cívic Matas i Ramis ofereix fins a finals de juliol una nova càpsula formativa cada dia. Sessions d’una hora de diferents temàtiques dins els àmbits de la salut, el ball, la gastronomia i la música.

“Striplab”

La mostra d’art jove i emergent “Stripart” es transforma aquest any en “Striplab”. La iniciativa del Centre Cívic Guinardó se centra en aquesta edició en la formació i en la creació conjunta. Els joves artistes podran presentar les seves propostes en trobades per equips, de les que se’n seleccionaran algunes que podran desenvolupar-se com a projecte a partir de la tardor. D’altra banda, el programa inclou diversos tallers: drets d’autor per a artistes visuals, introducció a la comptabilitat, càpsula de màrqueting, art mural per a artistes no muralistes, Art interactiu amb l’internet de les coses o les Curatories anticapitalistes i feministes online. Totes les activitats són presencials i gratuïtes però cal fer reserva al web de l’equipament.

Poesia, entrevistes, conferències, testimonis i audiovisuals

Galàxia de versos

El Centre Cívic Vil·la Urània organitza aquest juliol la Nanofesta del Sol, una versió reduïda del seu festival d’estiu. Comença amb la Galàxia de versos, el dia 9. Es tracta d’una sessió de poesia en format jam. Versos i improvisació amb la relació dels humans amb l’astronomia com a temàtica.

 

View this post on Instagram

 

Slam d’exhibició a càrrec de les 3 poetes Crisal Rodríguez, Isa García i Dante Alarido a mode d’introducció al format de poesia escènica competitiva, tot ambientada amb un fil conductor: la relació METAFÒRICA de l’ésser humà i l’astronomia. No es tracta de poesia de temàtica científic. El Poetry slam és un format de poesia escènica interactiu i dinàmic en què el públic participa valorant les actuacions a mode de jurat. En aquest cas, però, i pel reduït nombre de poetes participants, no seria competitiu, sinó una exhibició de poesia escènica. Això sí: d’alt impacte. A càrrec de Crisal Rodríguez, Isa García i Dante Alarido de Poetry Slam. Podreu realitzar les inscripcions en línia a partir del 06/07/2020 a: barcelona.cat/ccvil.laurania #jam #poesia #slam #lesserhumailastronomia #farro #santgervasi

A post shared by Vil•la Urània (@vilaurania) on

Cafès literaris

Des del 2011, el Centre Cívic Casa Orlandai acull els Cafès Literaris, unes trobades mensuals obertes a tothom qui hi vulgui participar en què es parla entorn d’una lectura i en què participa un expert com a conductor de la conversa. El centre ha recuperat les sessions presencials tot i que també les ofereix en línia. El dimecres 1 de juliol l’activitat està centrada en l’obra ‘Mi año de descanso y relajación’, d’Ottessa Moshfegh i comptarà amb la ponència de Pier Manchia Benito, investigador cultural independent.

Al blog del projecte podreu trobar un ampli resum del comentat en diverses sessions. Casa Orlandai, també ofereix en línia les trobades d’altres cicles com Les Veus de la República, els Cafès Científics o les Càpsules Vespertines. El centre reprèn l’activitat d’aquestes últimes amb un nou cicle en línia de Càpsules Vespertines dedicades a la confiança

Entrevistes amb artistes a Casa!

El Centre Cívic Sant Martí segueix la seva tasca de suport a la creació artística amb l’activitat Casa!. Es tracta d’un conjunt de reportatges a artistes confinats per conèixer millor la seva feina.

Moments del barri

El Centre Cívic Convent de Sant Agustí us ofereix la possibilitat de submergir-vos en la història dels barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. A ‘Moments del barri’ recuperen alguns materials d’un projecte realitzat fa més d’una dècada a partir de testimonis ciutadans. L’audiovisual ‘Al voltant del barri, quina història pots explicar?’, recull aquestes veus que parlen d’oficis i costums ja desapareguts, així com de les condicions de vida i de treball en època de guerra i postguerra.

Memòria històrica de l’Editorial Bruguera

El Centre Cívic el Coll està ubicat en un dels edificis de l’antiga Editorial Bruguera i, de fet, incorpora el seu nom. Aquesta empresa va modular durant molts anys la vida del barri,  molts dels veïns hi treballaven i al seu voltant es va desenvolupar un viu teixit social. A través d’un projecte participatiu, el centre cívic promou la recuperació i difusió de la memòria d’aquesta editorial i del Coll. Entre altres materials, trobareu un documental interactiu i els Singulars Bruguera.

 

Cuina

A taula!

Amb l’objectiu de divulgar la cultura gastronòmica i promoure els bons hàbits alimentaris, el 2007 el Centre Cívic el Sortidor va engegar el projecte A taula!. La seva programació inclou tallers, conferències, itineraris gastronòmics i un espai de cuina en família. Des de casa, us proposem consultar i posar en pràctica la seva col·lecció de receptes variada i saludable. També us convidem a escoltar les entrevistes que realitzen amb professionals de la gastronomia.  

També trobareu receptes i entrevistes amb professionals de la gastronomia al Centre Cívic Cotxeres Borrell i en altres equipaments: el Centre Cívic Vil·la Florida us acosta un conjunt de plats, postres i també batuts per fer a casa; al canal de YouTube del Centre Cívic Baró de Viver hi trobareu una recepta nova cada setmana; i al Centre Cívic Bon Pastor, el Centre Cívic Vil·la Urània i el Centre Cívic Urgell hi trobareu un ampli catàleg culinari.

I si voleu compartir les vostres creacions gastronòmiques, el Casal de Gent Gran i el Centre Cívic Casa Groga us animen a participar en la creació d’un receptari comunitari. Podeu enviar les vostres receptes amb una fotografia a cccasagroga@qsl.cat o casalsantgenis@gmail.com.

Flors, plantes i natura

Instal·lació d’amigurimis

El Centre Cívic Vil·la Urània organitza una instal·lació d’amigurimis a propòsit de la celebració, el 8 de juny, del dia dels oceans. L’amigurimi és una tècnica d’origen japonès per crear figures de ganxet amb volum. En aquest cas, han d’estar inspirades en el fons del mar. Fins al setembre, podeu penjar les vostres obres a Instagram citant el perfil @Galeria_urania en espera de poder dur-les al centre per construir l’Amioceanogurumi “in situ”.

Horts urbans a casa

Diversos centres cívics de la ciutat tenen horts urbans i també hi ha equipaments com el Centre Cívic Drassanes o el Centre Cívic Can Deu que ens ofereixen recursos per crear el nostre propi hort a casa. En diferents vídeos podreu aprendre pas a pas tot allò necessari per iniciar-vos en l’horticultura: des de com triar la taula de cultiu, la seva ubicació i la distribució de les plantes a les tècniques de reg i vermicompostatge. Al Centre Cívic Can Deu també ens faciliten una guia d’activitats per implicar els més petits en l’horticultura domèstica.

La Sagrera Floreix

Des de la Sagrera també volen recopilar imatges de flors i plantes que tenim a prop. En aquest cas el Centre Cívic La Sagrera – La Barraca us anima a dibuixar o fer fotografies de les que teniu al balcó o dins de casa. Podeu enviar les imatges al correu ccsagrera@gmail.com o compartir-tes també a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #LaSagreraFloreix.

Exposicions 

La pell dels astres

El Centre Cívic Casa Elizalde ha reobert al públic l’exposició ‘La pell dels astres’. La mostra reuneix escultures i poemes de Marta Darder i Adriana Valle. La podreu veure fins el 9 de juliol.

 

El còmic i la il·lustració a la masia

Fins el mes de juliol, el Centre Cívic Can Verdaguer ofereix 20 exposicions en línia, en publica dues cada setmana, dins el cicle El còmic i la il·lustració a la masia. Entre elles, ‘Descobrint Nou Barris dibuix a dibuix per Raúl Cuenca’, un viatge per racons emblemàtics del districte;’Connectats per Dani Gomez’, amb obres d’aquest il·lustrador de Sant Andreu de Palomar; i ‘Caricaturas per l’Asociación Española de Caricaturistas’, en què han participat 25 membres de l’entitat.

‘Viure al carrer en estat d’alarma’

A Barcelona, entorn de 1.200 persones viuen al carrer. El context de pandèmia ha agreujat la situació d’aquest col·lectiu que té més dificultats per accedir a serveis bàsics i es veu abocat a estar confinat al ras. El Centre Cultural Albareda us apropa aquesta realitat en l’exposició virtual ‘Viure al carrer en estat d’alarma’, que reuneix fotografies de Juan Lemus i també compta amb la participació d’Arrels Fundació.

El projecte Sira o humanitzar l’avortament

El Centre Cívic Besòs ens dona a conèixer el projecte de la Mireia Artacho Delgado que busca crear un espai per humanitzar l’avortament. El projecte Sira vol ajudar a comprendre que darrere de l’avortament hi ha una dona que ha de viure per sempre amb el que va poder ser i no va ser, i així oferir un espai de comprensió per poder parlar sense embuts sobre aquesta temàtica.

Comerços emblemàtics de Barcelona

El Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx ens ofereix una passejada per les botigues amb carisma de la ciutat com La Manual Alpargatera, un comerç i taller d’espardenyes que va néixer el 1940 i encara es manté a dia d’avui, o la Casa Beethoven, una petita botiga que ven partitures i instruments musicals a la Rambla des del 1880.

‘La nevada del 62: l’altre confinament’

Barcelona va quedar enterrada sota la neu el dia de Nadal del 1962 i es considera que va ser la més important del segle XX. Es van registrar espessors de neu entre 30 i 40 centímetres a la ciutat i dies després encara seguia intacte. El Centre Cívic Trinitat Vella recorda aquells dies que també van capgirar Barcelona amb la mostra en línia “La nevada del 62: l’altre confinament“.

 

‘Els carrers seran sempre nostres’

Els centres cívics ofereixen exposicions en línia d’àmbit històric per ajudar a comprendre millor els nostres barris. “Els carrers seran sempre nostres” és una exposició a càrrec de l’Associació per la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de la Trinitat Vella, és una col·lecció d’imatges dels inicis del barri. I de l’inici al final d’un barri, concretament de la desaparició de centenars d’edificis i carrers a causa de la construcció de la via Laietana entre 1908-1913. El Centre Cívic Convent Sant Agustí recupera ‘La ciutat enderrocada: fotografies d’abans de la via Laietana’, una projecció feta en col·laboració amb l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i el DJ Diego Armando.

La dona gitana

Al Centre Cívic Sant Andreu també podeu visitar l’exposició de fotografies “Dikardí”, que deconstrueixen la imatge de la càmera fotogràfica per crear, a través de la pintura i de la paraula, mirades diverses de la dona gitana.

Jocs de preguntes

Els jocs de preguntes permeten passar una estona entretinguda al mateix temps que ampliar coneixements. El Centre Cívic el Sortidor i el Centre Cultural Albareda us proposen un qüestionari de 32 preguntes sobre el Poble-sec. Els participants que encertin totes les preguntes entraran en un sorteig de dos passis pels itineraris de tardor que organitzen aquests equipaments i 10 llibres relacionats amb la història del Poble-sec. La iniciativa ha comptat amb la participació de Júlia Costa, del Centre de Recerca Històrica del Poble-sec.

Des del Centre Cívic Sarrià, també us animen a posar a prova els vostres coneixements sobre aquest territori. Han preparat 12 Quiccs, alguns dels quals sobre la història i el teixit social de Sarrià i altres més específics com el dedicat a Sant Jordi o al Dia Internacional de la Dansa.