cultura casa confinament

Els 52 equipaments que formen la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona ofereixen un ampli conjunt de propostes en línia mentre no poden estar oberts al públic arran de la crisi del coronavirus. Recursos i activitats per a diferents públics entorn de la fotografia, la història, la música, la ciència o la dansa, entre d’altres, per seguir connectats amb la cultura des de casa.

 

Tallers

Diversos centres cívics han engegat de nou una programació de tallers, però en format en línia. Tots els tallers són gratuïts però, en tots els casos menys els oferts pel Centre Cívic Carmel, les places són limitades i cal inscripció prèvia.

El Centre Cívic Carmel ofereix set cursos oberts de quatre sessions d’una hora, sense aforament limitat, a través del seu canal de YouTube: jocs de memòria, zumba, pintura, ioga i exercicis hipopressius. I per als més petits dues possibilitats, un taller de ballet infantil i un de música.   

El Centre Cívic Can Felipa ofereix 22 tallers per a diferents públics i temàtiques diverses com guitarra, teatre, il·lustració o idiomes. Les inscripcions es poden fer entre l’11 de maig a les 10 h i el 14 de maig a les 23 h.

Per la seva banda, el Centre Cívic Teixonera proposa cursos que se segueixen per vídeo conferència en format de quatre sessions d’una hora de durada i de monogràfics d’una hora i mitja. L’oferta inclou tallers de moviment (balls llatins, swing solo, zumba, pilates, gimnàstica hipopressiva), pintura, llengua de signes i anglès. També monogràfics per aprendre a reutilitzar els tetrabrics i introduir-se en la cosmètica natural. I per a públic familiar, baby music.

El Centre Cívic Pati Llimona proposa 45 càpsules formatives. Una quinzena estan dedicades a la fotografia, disciplina en què està especialitzat aquest equipament, però també trobareu propostes relacionades amb el ball, la cuina o les arts plàstiques. Les inscripcions comencen el 14 de maig a les 9 h i estaran obertes fins que les places s’exhaureixin.

El Centre Cívic Drassanes ha preparat una programació de sis tallers, un per a cada dia, de dilluns a dissabte: ioga els dilluns, twerking els dimarts, flexibilitat els dimecres, voguing els dijous, teatre els  divendres i costura els dissabtes, de 12.15 a 13.30 h. Cada taller consta de quatre sessions de 75 minuts. Us hi podeu apuntar a partir de les 9 h del dilluns 11 de maig.

El Centre Cívic Besós proposa sis tallers de disciplines diverses (cuina per compartir, informàtica, darija, ritmes llatins, ioga i dibuix) i tres dedicats a la cultura flamenca (flamenc amb els peus descalços, guitarra espanyola i palmes i compàs). Els continguts es proporcionen en vídeo tutorials i les trobades virtuals són per fer seguiment i resoldre dubtes.

 

View this post on Instagram

 

[Fotografia #desdecasa] Al Centre Cívic Pati Llimona estem especialitzats en fotografia i paraula, oferim un ampli ventall de tallers sota aquesta temàtica i treballem en el foment de la seva promoció i pràctica cultural. Des de l’àrea de fotografia, treballem per apropar el llenguatge de la fotografia al públic en general; entenent la fotografia com una eina de comunicació, sensibilització i transformació social. Una eina que ha de ser capaç d’interpel·lar, d’aportar arguments per a la reflexió, per entendre, avui més que mai, la realitat que ens envolta. Per això comptem amb un ventall de talleristes que ens ajuden a que, aquells qui decideixen apuntar-se a un taller de fotografia, puguin aconseguir-ho. I, com que darrera cada professor hi ha un món, avui et compartim els treballs de les fotògrafes i fotògrafs que formen part de l’equip docent del nostre Centre. Pren-te el teu temps en descobrir els seus projectes, la seva sensibilitat i la seva forma de veure i percebre el món. Et deixem amb aquesta fotografia de Las chicas de Talbot i, com sempre, amb l’enllaç a la bio⬆️ #fotografia #fotografiadesdecasa #talleristes #tallers #workshop #photography #photo #yomequedoencasa #joemquedoacasa #ccpatillimona #centrescívics #barrigòtic #bcncultura #bcn #culturaconfinada #cultura

A post shared by Centre Cívic Pati Llimona (@ccpatillimona) on

Itineraris

Una de les activitats que tradicionalment ofereixen diversos equipaments són els itineraris. Actualment no és possible realitzar-ne de manera presencial sobre el terreny, però alguns centres cívics han programat visites a diversos espais per ser seguides des de la distància.

El Centre Cívic Teixonera us acosta a la Casa Figueres, coneguda com a torre Bellesguard. La visita és el 23 de maig a les 11 h. I també us proposa descobrir els millors miradors de la ciutat a ‘Vistes a vol d’ocell des de casa’, el 13 de juny a les 11 h.

 

Concerts, entrevistes, conferències, testimonis, receptes i audiovisuals

Concerts

El Centre Cívic Tomasa Cuevas us ofereix un concert íntims i propers cada divendres a les 19 h a les seves xarxes socials. Divendres 22 de maig és el torn de Tintineo. Al Facebook de l’equipament hi podeu recuperar els que ja s’han compartit: Pantanito, Üll, T-Maken, Alex Matraka, Muchacho i Jo Jet i Maria Ribot.

Entrevistes amb artistes a Casa!

El Centre Cívic Sant Martí segueix la seva tasca de suport a la creació artística amb l’activitat Casa!. Es tracta d’un conjunt de reportatges a artistes confinats per conèixer millor la seva feina.

Diari d’un confinament

El Centre Cívic Trinitat Vella està elaborant un Diari del Confinament col·lectiu, que recull les vivències i sensacions de diferents persones que formen part del teixit cultural i social del barri. Cada diumenge a la tarda, s’escriu un nou capítol.

 

Moments del barri

El Centre Cívic Convent de Sant Agustí us ofereix la possibilitat de submergir-vos en la història dels barris de Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera. A ‘Moments del barri’ recuperen alguns materials d’un projecte realitzat fa més d’una dècada a partir de testimonis ciutadans. L’audiovisual ‘Al voltant del barri, quina història pots explicar?’, recull aquestes veus que parlen d’oficis i costums ja desapareguts, així com de les condicions de vida i de treball en època de guerra i postguerra.

Cafès literaris

Des del 2011, el Centre Cívic Casa Orlandai acull els Cafès Literaris, unes trobades mensuals obertes a tothom qui hi vulgui participar en què es parla entorn d’una lectura i en què participa un expert com a conductor de la conversa. Al blog del projecte podreu trobar un ampli resum del comentat en diverses sessions. Casa Orlandai, també ofereix en línia les trobades d’altres cicles com ‘Les Veus de la República’, els ‘Cafès científics‘ o les ‘Càpsules verspertines’. El centre reprèn l’activitat d’aquestes últimes amb un nou cicle online de ‘Càpsules vespertines’ dedicades a la confiança

A taula!

Amb l’objectiu de  divulgar la cultura gastronòmica i promoure els bons hàbits alimentaris, el 2007 el Centre Cívic el Sortidor va engegar el projecte A taula!. La seva programació inclou tallers, conferències, itineraris gastronòmics i un espai de cuina en família. Des de casa, us proposem consultar i posar en pràctica la seva col·lecció de receptes variada i saludable. També us convidem a escoltar les entrevistes que realitzen amb professionals de la gastronomia.  

Memòria històrica de l’Editorial Bruguera

El Centre Cívic el Coll està ubicat en un dels edificis de l’antiga Editorial Bruguera i, de fet, incorpora el seu nom. Aquesta empresa va modular durant molts anys la vida del barri,  molts dels veïns hi treballaven i al seu voltant es va desenvolupar un viu teixit social. A través d’un projecte participatiu, el centre cívic promou la recuperació i difusió de la memòria d’aquesta editorial i del Coll. Entre altres materials, trobareu un documental interactiu i els Singulars Bruguera.

Fotografia i confinament

Àlbum de la memòria del confinament

El Pati Llimona, un dels centres cívics especialitzats en fotografia de la ciutat, fa una crida a la ciutadania a participar en la creació d’un àlbum d’imatges i escrits sobre el confinament. A partir de la pregunta Com recordarem aquests dies excepcionals? animen a compartir pensaments, experiències i sensacions per conformar un document col·lectiu de memòria d’aquest moment.

Dins de casa

Pocs dies després de començar el confinament, l’Espai Català-Roca del Centre Cívic Casa Golferichs va posar en marxa Dins de casa, aquesta iniciativa impulsada per Ana Benavent i Arnau Sidera, que vol reunir vivències entorn del confinament. Una suma de mirades íntimes i particulars experimentades “dins de casa” per crear un mosaic col·lectiu que mostri la varietat de punts de vista i experiències en aquest context. Les imatges es poden enviar al correu dinsdecasa@gmail.com. Es difonen al web Dins de casa i es publicarà un fanzín amb una selecció de les obres rebudes. L’Espai Català-Roca també posa al vostre abast Reflexionant sobre fotografia, un espai per aprofundir en aquesta disciplina on trobareu conferències de diferents fotògrafes.

Repte #FotosDesDeCasa

Des del Centre Cívic Can Deu, el fotògraf Rodrigo Stocco llança cada dia un repte fotogràfic relacionat amb el confinament. Es tracta de fer #FotosDesDeCasa entorn de l’objecte o el concepte que es proposa en cada cas i que es dona a conèixer a les xarxes socials del centre cívic. El paper higiènic, el fum, les coses de la nevera, el calçat, els coberts o les geometries són algunes de les idees entorn de les quals ja s’ha experimentat. Tot un exercici de creativitat amb resultats sorprenents que podeu veure al canal de YouTube del Centre Cívic Can Déu.

Calidoscopi cultural Sant Andreu

En aquest temps de llarga permanència a casa són molts els que dirigeixen la mirada cap a l’exterior a través de les finestres. Aquestes vistes protagonitzen diverses iniciatives fotogràfiques, entre les quals la nova edició del Calidoscopi Cultural. Així s’ha adaptat al context actual aquest projecte en què participen els set centres cívics del districte de Sant Andreu i que en aquesta edició està centrat en la fotografia amb la temàtica imatge, identitats i territori. Es proposa fer fotografies que recullin el que es veu des de la finestra de casa i compartir-ho a xarxes amb l’etiqueta #Calidoscopi20 i l’específica per a cada barri (#BaroDesDeLaFinestra, #BonDiaBonPastor, #NavasDesDeLaFinestra, #LaSagreraFinestra, #SantAndreuFinestra i #CongresIndiansFinestra). El projecte culminarà amb la creació d’un mapa on es geolocalitzaran les imatges rebudes.

Arxiu fotogràfic col·lectiu de Vallvidrera

El Centre Cívic Vallvidrera – Vázquez Montalbán ha aprofitat l’època de confinament per animar els veïns a explorar les fotografies familiars. L’objectiu és descobrir imatges antigues que dibuixin el passat d’aquest territori i compartir-les en un arxiu col·lectiu sobre la Vallvidrera històrica.

.

Visionats fotogràfics

Amb l’etiqueta #seguimacasaCB, el Centre Cívic Can Basté agrupa aquests dies diverses propostes dins el camp de la fotografia. Entre les quals trobareu una selecció llibres, xerrades, blogs i articles entorn del món de la imatge. També us proposen compartir les imatges de les vostres primeres sortides després de dies sense sortir de casa.

Flors i plantes

Primavera Verda

El Centre Cívic el Coll-la Bruguera adapta el seu tradicional cicle Primavera Verda al context actual amb una programació d’activitats virtuals. D’una banda, amb ‘Consumim felicitat‘ us proposen una reflexió entorn dels hàbits de consum i la seva relació amb el benestar personal a través de continguts que trobareu al canal de YouTube de l’equipament, en què també podreu accedir a diverses xerrades entorn de la sostenibilitat i el medi ambient. D’altra banda, us conviden a aprofitar els passeigs que ja es poden realitzar per captar i compartir imatges que reflecteixin l’esclat de la primavera. Les podeu enviar per correu electrònic a ccelcoll@ccelcoll.org o publicar-les a les xarxes socials amb l’etiqueta #DesCollfinaLaPrimavera.

Horts urbans a casa

Diversos centres cívics de la ciutat tenen horts urbans i també hi ha equipaments com el Centre Cívic Drassanes o el Centre Cívic Can Deu que ens ofereixen recursos per crear el nostre propi hort a casa. En diferents vídeos podreu aprendre pas a pas tot allò necessari per iniciar-vos en l’horticultura: des de com triar la taula de cultiu, la seva ubicació i la distribució de les plantes a les tècniques de reg i vermicompostatge. Al Centre Cívic Can Deu també ens faciliten una guia d’activitats per implicar els més petits en l’horticultura domèstica.

Natura Sant Martí

El 22 de maig se celebra el Dia Mundial de la Biodiversitat. A propòsit d’aquesta data, el Centre Cívic Sant Martí us convida a compartir imatges de la natura que teniu al vostre abast a través de Facebook o Instagram amb l’etiqueta #NaturaSantMartí. L’objectiu és crear un àlbum col·lectiu que esdevingui un cant al verd i una celebració visual de la primavera.

 

View this post on Instagram

 

☘️🌸🌞🕊La primavera alegra les nostres ànimes amb els colors de les flors de les plantes i arbres, els cants dels ocells i la llum del sol… Us animem a compartir imatges de la natura que us envolta, ara que la ciutat és més silenciosa i molts de vosaltres esteu aprofitant el vostre temps per plantar, cuidar i observar el vostre entorn més proper. 🤳Per participar només cal que publiqueu una o més 📸fotografies a les vostres xarxes socials (Facebook, Instagram) amb l’etiqueta #naturasantmarti 🌾El verd ens aporta salut i benestar, i incrementar el verd a la ciutat ens ajuda a millorar-ne les condicions ambientals i a lluitar contra els efectes del canvi climàtic. ☘️El dia 22 de maig és el Dia Mundial de la Biodiversitat i seria bonic poder oferir un àlbum ple d’imatges de natura! #santmartinatura #ccsantmarti #desdecasa #ccsantmartidesdecasa #flors #plantes #santmarti #ccivicsbcn #ccivicsdesdecasa #acasa #natura

A post shared by Centre Cívic Sant Martí (@ccsantmarti) on

La Sagrera Floreix

Des de la Sagrera també volen recopilar imatges de flors i plantes que tenim a prop. En aquest cas el Centre Cívic La Sagrera – La Barraca us anima a dibuixar o fer fotografies de les que teniu al balcó o dins de casa. Podeu enviar les imatges al correu ccsagrera@gmail.com o compartir-tes també a través de les xarxes socials amb l’etiqueta #LaSagreraFloreix.

Repte Implanta’t

Des del Centre Cívic Carmel llancen el Repte Implanta’t per ensenyar el verd que tenim a casa però també a intercanviar coneixement entorn del món de les plantes. Podeu fer fotografies dels vostres balcons i terrasses florides i compartir-tes amb l’etiqueta #laterrassadelcarmel a les xarxes socials. Però també fer un petit vídeo (en format horitzontal) on expliqueu els vostres trucs com a jardiners domèstics. Heu d’enviar el vídeo al correu cccarmel@qsl.cat o per missatge directe a les xarxes del centre cívic.

 

View this post on Instagram

 

REPTE IMPLANTA’T, segur que aquesta primavera que estem més al balcó i a la terrasseta, tenim uns jardins i horts “estupendus”, ens agradaria coneixe’ls. Així que animeu-vos i envieu fotografies! Si a més ets dels que saps com cuidar-les, ens vols donar consells, explicar quines són les fruites i verdures que tenim a casa més adients per plantar-les, etc. atreveix te i envians’ un vídeo en format horitzaontal, per poder fer una “rebotica ” de l’àvia amb tots els trucs! LA PRIMAVERA JA HA ARRIBAT AL CARMEL! Etiqueta les teves fotos o vídeos amb el hastag #laterrassadelcarmel o envian’s un mail al cccarmel@qsl.cat o un missatge privat a les nostres xarxes socials! T’espereeeeeeeeeeeeeeem!

A post shared by Centre Cívic Carmel (@cccarmel) on

Exposicions en línia

El còmic i la il·lustració a la masia

Fins el mes de juliol, el Centre Cívic Can Verdaguer ofereix 20 exposicions en línia, en publica dues cada setmana, dins el cicle El còmic i la il·lustració a la masia. Entre elles, ‘Descobrint Nou Barris dibuix a dibuix per Raúl Cuenca’, un viatge per racons emblemàtics del districte;’Connectats per Dani Gomez’, amb obres d’aquest il·lustrador de Sant Andreu de Palomar; i ‘Caricaturas per l’Asociación Española de Caricaturistas’, en què han participat 25 membres de l’entitat.

‘Viure al carrer en estat d’alarma’

A Barcelona, entorn de 1.200 persones viuen al carrer. El context de pandèmia ha agreujat la situació d’aquest col·lectiu que té més dificultats per accedir a serveis bàsics i es veu abocat a estar confinat al ras. El Centre Cultural Albareda us apropa aquesta realitat en l’exposició virtual ‘Viure al carrer en estat d’alarma’, que reuneix fotografies de Juan Lemus i també compta amb la participació d’Arrels Fundació.

El projecte Sira o humanitzar l’avortament

El Centre Cívic Besòs ens dona a conèixer el projecte de la Mireia Artacho Delgado que busca crear un espai per humanitzar l’avortament. El projecte Sira vol ajudar a comprendre que darrere de l’avortament hi ha una dona que ha de viure per sempre amb el que va poder ser i no va ser, i així oferir un espai de comprensió per poder parlar sense embuts sobre aquesta temàtica.

Comerços emblemàtics de Barcelona

El Centre Cívic Josep Maria Trias i Peitx ens ofereix una passejada per les botigues amb carisma de la ciutat com La Manual Alpargatera, un comerç i taller d’espardenyes que va néixer el 1940 i encara es manté a dia d’avui, o la Casa Beethoven, una petita botiga que ven partitures i instruments musicals a la Rambla des del 1880.

‘La nevada del 62: l’altre confinament’

Barcelona va quedar enterrada sota la neu el dia de Nadal del 1962 i es considera que va ser la més important del segle XX. Es van registrar espessors de neu entre 30 i 40 centímetres a la ciutat i dies després encara seguia intacte. El Centre Cívic Trinitat Vella recorda aquells dies que també van capgirar Barcelona amb la mostra en línia “La nevada del 62: l’altre confinament“.

‘Els carrers seran sempre nostres’

Els centres cívics ofereixen exposicions en línia d’àmbit històric per ajudar a comprendre millor els nostres barris. “Els carrers seran sempre nostres” és una exposició a càrrec de l’Associació per la Recerca i la Divulgació de la Memòria Històrica de la Trinitat Vella, és una col·lecció d’imatges dels inicis del barri. I de l’inici al final d’un barri, concretament de la desaparició de centenars d’edificis i carrers a causa de la construcció de la via Laietana entre 1908-1913. El Centre Cívic Convent Sant Agustí recupera ‘La ciutat enderrocada: fotografies d’abans de la via Laietana’, una projecció feta en col·laboració amb l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona i el DJ Diego Armando.

‘Monotips: experiència gràfica’

El Centre Cívic Baró de Viver dona a conèixer el resultat del procés artístic guiat per les gravadores Pilar Masip i Neus Colet amb l’Escola Baró de Viver i el grup de dones Temps de Dona. L’audiovisual ens mostra l’exposició “Monotips: experiència gràfica”.

La dona gitana

Al Centre Cívic Sant Andreu també podeu visitar l’exposició de fotografies “Dikardí”, que deconstrueixen la imatge de la càmera fotogràfica per crear, a través de la pintura i de la paraula, mirades diverses de la dona gitana.

Dansa des de casa

Tallers i escenes performatives

A propòsit de la celebració el 29 d’abril del Dia Internacional de la Dansa, els centres cívics ofereixen aquests dies continguts i activitats diverses per reivindicar i gaudir, també des de casa, d’aquesta disciplina. En la seva oferta de tallers per al mes de maig el Centre Cívic Barceloneta n’ofereix de dansa contemporània i de ball. Els tallers són gratuïts, però cal inscripció prèvia, a partir del 28 d’abril.

 

View this post on Instagram

 

📢📢📢 Aquest mes de maig engeguem 9 propostes gratuïtes amb les que us volem oferir des d’estones entretingudes, fins a nous aprenentatges i recursos que ens ajudin a passar aquests dies de #confinament 😷 de la millor manera possible. 🙏💚 Totes les #propostes són gratuïtes, però les places són limitades❗❗❗ 👉👉👉 Si vols participar-hi, hauràs de completar la teva inscripció del 28 d’abril al 3 de maig a: https://inscripcions.civicbarceloneta.com ————————————————– Podeu consultar l’oferta de tallers programats al nostre web, on trobareu també diversos vídeos de presentació dels propis professionals que facilitaran cada activitat. #graciescompanyes 🙌❣️ 👉👉👉 Tota la info a: https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/barceloneta #elCivicBcntaDesDeCasa #bonconfinament #idees #ccbarceloneta #EnsEnSortirem #desdecasa #gratuit #tallersonline #participa #gaudeix #barceloneta

A post shared by Centre Cívic Barceloneta (@centrecivicbarceloneta) on

Espectacles en obert

El Centre Cívic el Sortidor ofereix la possibilitat de veure en línia dues de les peces de dansa creades en el marc del projecte Balandra. Una n’és un espectacle de dansa vertical entorn de la poesia i el feminisme de Filles d’Eva, col·lectiu resident el 2019. L’any anterior ho va ser la companyia Psicoproject en moviment, que va crear en residència ‘In exile’. L’espectacle ens convida a experimentar a través del cos la incertesa d’endinsar-se en un lloc desconegut.

Per la seva banda, el Centre Cívic Casa Elizalde també ofereix una selecció dels espectacles més destacats que s’han pogut veure en aquest espai. Entre els quals, creacions de dansa com ‘Bach, site specífic’, de la companyia Malpelo; o ‘Eh man he’, l’espectacle més recent de la companyia Zero en Conducta.