El 23 d’octubre del 1940, set dies abans de l’entrevista de Franco i Hitler a Hendaia, el comandant en cap de la SS, Heinrich Himmler, va visitar la comunitat nazi de Barcelona. Però la visita tenia un segon objectiu: trobar el Sant Greal o Grial.

A la cerca del Sant Greal

Himmler havia arribat a Barcelona provinent de Madrid, Donosti i Burgos, on havia estat preparant la trobada a Hendaia entre Franco i Hitler. En la seva estada a la ciutat, Himmler es va allotjar a l’Hotel Ritz. Tenia previst reunir-se amb la comunitat nazi local per controlar-ne els moviments.

Però el viatge també preveia una visita al monestir de Montserrat, on pensava que hi trobaria el Sant Greal, l’arma secreta per guanyar la II Guerra Mundial.

Himmler estava convençut que el mític Montsalvat, el castell del Grial que Wagner mencionava a l’òpera ‘Parcifal’, era Montserrat. Els alts càrrecs nazis tenien una obsessió malaltissa amb la simbologia artúrica i amb els mites germànics i estaven convençuts que la troballa d’aquesta mena de relíquies perpetuaria el Reich durant mil·lennis. Evidentment, Himmler no va trobar-lo.

A la tornada de Montserrat, Himmler va ser passejat per les autoritats per tota la ciutat. Va visitar l’Ajuntament, el Poble Espanyol o una txeca del carrer de Vallmajor. A la tornada a l’hotel, algú li havia robat el maletí on guardava la seva cartera i tota mena de llibres esotèrics.

Alemanys nazis a Barcelona

Els alts càrrecs nazis tenien estructurada una gran xarxa organitzativa a la ciutat, amb l’objectiu de difondre la seva ideologia a la comunitat alemanya de Barcelona. Barcelona i Catalunya no interessaven al Tercer Reich com a objectiu expansionista, però sí volien tenir-les controlades per tenir una sortida a la Mediterrània.

Actes d’homenatge i exaltació nazis

La connivència política entre el règim franquista i els nazis era evident, sobretot a partir del final de la Guerra Civil. Des d’aquell moment i fins al final de la Segona Guerra Mundial, es van produir multitud d’actes d’homenatge i exaltació nazis a Barcelona, on assistien centenars de persones entre autoritats locals, nazis i autòctons. Aquests actes es feien a tota mena d’espais de la ciutat, com al Coliseum, el Palau de la Música, la Universitat de Barcelona o el Parlament de Catalunya. Un dels més destacats es va fer al Teatre Tívoli per commemorar els 10 anys de la victòria de Hitler a les eleccions alemanyes del 1933.

Al final de la Segona Guerra Mundial, el règim franquista va trencar relacions amb l’Alemanya nazi, com a mínim de cara a l’exterior. En realitat, va donar refugi a molts nazis que fugien d’Alemanya.