Una escola del carrer de Fontanella, número 10, va allotjar durant la Transició les primeres reunions d’una associació secreta: la maçoneria.

La lògia de Fontanella

L’any 1976, al primer pis de l’edifici de Fontanella, hi havia una acadèmia dirigida per un vell maçó que havia tornat de l’exili. Allà van muntar una lògia que es va convertir en el punt de trobada de tots els maçons que tornaven de l’exili.

Rafael Fernández, fundador de la Gran Lògia de la Perseverança, era a París quan algú li va donar mitja moneda i li va dir que, quan algú altre li’n donés l’altre mitja, hi podria confiar. Aquella mitja moneda la va trobar a l’acadèmia de Fontanelles. En aquell moment va començar la seva història amb la maçoneria.

La maçoneria, perseguida pel franquisme

La maçoneria té els orígens en les confraries de constructors, cosa que explica els seus símbols: l’escaire i el compàs. Avui és una institució lliure on es practica la fraternitat i l’ajuda mútua. Defensa la igualtat, la fraternitat i la llibertat. Aquest plantejament va topar de seguida amb la dictadura franquista.

El franquisme va perseguir la maçoneria i la va fer desaparèixer. Potser per això, sempre ha estat una gran desconeguda. Fernández recorda que en aquella època, els seus amics de la universitat desconeixien totalment el funcionament de la maçoneria i creien, per exemple, que en els rituals maçònics s’apunyalava l’òstia consagrada, que sagnava. També, que es menjaven els bebès crus.

La Biblioteca Arús

La Biblioteca Arús és una institució fundada el 1895 amb la idea d’il·lustrar el poble treballador. Amb els anys, s’ha convertit en una biblioteca pública especialitzada en moviments socials, especialment obrers, i maçoneria.

A la Biblioteca Arús hi ha el llegat de Rossend Arús, insigne maçó de finals dels segle XIX. S’hi conserven autèntiques relíquies. Per exemple, hi ha una espasa de la Lògia Avant, la primera fundada per Arús. També hi ha la vestimenta de la lògia, amb la capa amb l’escut brodat. La manera de saludar-se entre maçons és mostrar l’escut de la capa sostenint-lo amb l’avantbraç.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a