Barcelona, a més de ser una ciutat, és també un planeta. Això és gràcies a un astrònom barceloní. Al número 9 del carrer de Saragossa vivia Josep Comas i Solà. En aquesta casa, anomenada Vil·la Urània, Comas i Solà hi tenia, a principis del segle XX, un observatori astronòmic.

Des d’aquest lloc, feia les seves observacions i va descobrir els primers asteroides i el primer cometa periòdic localitzat a l’estat espanyol. Aquest cometa va ser descobert el 1926 i va rebre el nom de Comas i Solà. Concretament es diu P32/Comas i Solà. A un dels asteroides descobert l’any 1921 li va posar el nom de Barcelona.

L’asteroide Barcelona i el cometa Comas

Els descobriments d’asteroides i cometes tenen molt d’atzar. Comas estava fent unes fotografies d’uns asteroides coneguts quan va descobrir, casualment, els 11 asteroides i els dos cometes.

Un meteòrit a la presó de Tarragona

Comas i Solà va ser astrònom de vocació des de nen. Als 12 anys va escriure el seu primer llibre. Quan en tenia 15, un meteorit va caure al pati de la presó de Tarragona i ell se n’hi va anar per estudiar-lo. Va parlar amb el presoner que el va trobar i aquest li va dir que quan el va agafar, encara era calent. Aquesta dada ja aporta informació científica. Un cop investigat el cas, va escriure un article acompanyat d’un dibuix i el va enviar a una revista científica francesa. Per sorpresa seva, li van publicar.

Director del Fabra

Ja d’adult, Comas i Solà es va dedicar professionalment a l’astronomia. Va ser director d’un observatori a Sant Feliu de Guíxols. A partir del 1904 i fins a la seva mort, el 1937, va ser director de l’Observatori Fabra. Allà hi havia el millor i més potent telescopi que hi va haver a l’estat espanyol durant molts anys. Malgrat disposar d’aquest telescopi, mai no va deixar d’observar el cel des de la Vil·la Urània. Per això, aquesta casa es va convertir en una mena de sucursal del Fabra.

Avui, la Vil·la Urània és un equipament municipal del Districte Municipal de Sarrià-Sant Gervasi, situat al barri del Putxet i el Farró. Alberga un espai familiar, un casal infantil i un centre cívic. Ens ho explicava l’astrònom Antonio Bernal per aquest capítol del ‘Va passar aquí’.