El 1909, a l’antiga cerveseria Cebrián de Barcelona, ​​on ara hi ha la orxateria El Tio Che, els germans Mauchan, dos britànics, van fundar el Júpiter, conegut com el Manchester català. Entre els anys 20 i 40 l’estadi del club s’ubicava a la plaça Lope de Vega, ara jardins del Doctor Trueta, on més tard al 1960 es va inaugurar la primera piscina municipal coberta gestionada pel Club Natació Poble Nou, i de la quan encara hi podem veure una graderia a la plaça.

Un club compromès

El Júpiter va ser un club d’un gran compromís polític i va exercir un paper militant a favor de l’obrerisme anarquista durant la dictadura de Primo de Rivera, la Segona República, la Guerra Civil i el franquisme. La seu social del Júpiter va ser durant anys un autèntic arsenal anarquista i punt de reunió de l’important moviment anarquista del barri.

Un escut prohibit durant anys

Els germans Mauchan, treballadors d’una fàbrica del Poblenou, van batejar a l’equip amb el nom de Júpiter, un mot planetari inspirat en el  guanyador d’una competició de globus aerostàtics celebrada a la platja de la Mar Bella. Ja des d’un primer moment, el Júpiter va reflectir l’esperit obrer de barri. El seu escut, que recorda força l’estelada, va causar força problemes al club, especialment durant la dictadura de Primo de Rivera i la de Franco.

Ho va explicar Martí Crespo, periodista, en aquest capítol de Va passar aquí.