Foto: ACN

Les entitats i sindicats en defensa de l’educació pública que formen part del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (MUCE) han demanat aquest dijous al matí que el Departament d’Educació unifiqui en un mateix centre l’etapa educativa dels 0-6 anys. És a dir, que els infants, des que són bebès i fins als 6 anys puguin estar en un mateix espai.

Segons han explicat en roda de premsa, es tracta d’una etapa que ja té una “consideració pedagògica pròpia”, però que, en canvi, a la pràctica, es duu a terme en diferents espais i es troba fragmentada. Recorden que aquest model s’ha anat modificant les darreres dècades com a conseqüència de les retallades i per “qüestions alienes als criteris pedagògics”. Creuen que cal aprofitar “la davallada de la natalitat” per repensar aquesta etapa i anar cap a una escola infantil “amb identitat pròpia”.

Des del MUCE diuen que la manera d’aplicar la mesura variaria en funció de la zona i del territori. Tant podria ser que grups d’infants de zero a tres anys s’incorporessin a les escoles de primària, com al revés: que els infants poguessin continuar a la bressol fins als sis anys (és a dir, fins a P5). Això dependria dels espais de cada centre. El MUCE avisa, però, que qualsevol canvi d’aquestes característiques s’hauria de debatre amb la comunitat educativa i que una transformació com aquesta, implicaria també unificar els drets laborals de les educadores de l’etapa de zero a tres anys amb la resta de docents

La reducció de ràtios, “urgent”

Una de les principals reivindicacions és revisar les ràtios màximes d’infants en l’etapa de zero a tres anys. Maria Vinuesa, de l’Associació Rosa Sensat, considera que “és escandalós” veure les xifres que hi ha a Catalunya. Són superiors a les de la resta de comunitats autònomes i també “estan molt per sobre de les de la resta d’Europa”. Ara mateix, en l’etapa de lactants (de zero a un any) la ràtio s’estableix en vuit infants. En el cas dels que tenen un i dos anys (els caminants) el màxim per mestre és de 13 alumnes. El nombre s’eleva fins a 20, a les classes de zero a tres anys.

Una altra de les reivindicacions que fan és “no supeditar l’oferta pública a la concertada i millorar l’oferta de formació professional“. El MUCE està format per les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) , l’Associació d’Estudiants Progressistes, l’Associació de Joves Estudiants de Catalunya (AJEC), l’Associació de Mestres Rosa Sensat, Catalunya Laica, la Federació d’Associacions de Pares d’Alumnes d’Educació Secundària (FAPAES), la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya i els sindicats CCOO, UGT, la Intersindical, Front d’Estudiants, Sindicat d’Estudiants (SE), el SEPC i l’USTEC-STEs (IAC).