manifestació 2 abril barcelona català

Diversos sindicats educatius, estudiants i famílies han convocat una manifestació el 2 d’abril a Barcelona en defensa del català a l’ensenyament i contra l’acord que reconeix per primer cop el castellà com a llengua vehicular a les escoles i instituts de Catalunya. Entitats com la USTEC, la Intersindical, la CGT, COS, el SEPC i l’aFFaC han animat a participar en la protesta, que es farà el dissabte, 2 d’abril, a les 18 h a la plaça de Sant Jaume, a les portes del Palau de la Generalitat de Catalunya.

En un comunicat conjunt, els convocants de la manifestació han afirmat que l’acord aconseguit per ERC, PSC, En Comú Podem i Junts —formació que s’ha desmarcat en espera de més consens social— posa “punt final al model d’immersió lingüística a Catalunya“, que “s’ha anat desmantellant progressivament en els últims anys”. Afegeixen que “desprotegeix els docents de possibles denúncies o pressions” en traslladar “als centres la competència per determinar percentatges per a cada llengua”. L’acord situa el castellà per primer cop com a llengua vehicular a l’ensenyament, no fixa percentatges i dona als centres la potestat per aplicar la mesura en funció de la seva realitat sociolingüística.

Per tot plegat, exigeixen “la retirada de la proposició” i l’obertura d’un “debat d’ampli consens” amb els agents socials per “consensuar el futur del model lingüístic” de Catalunya. La manifestació del 2 d’abril a Barcelona arribarà després de la protesta feta el 26 de març, en què 300 persones van cridar a la desobediència de les escoles i instituts.

Qui ha convocat la manifestació del 2 d’abril?

La manifestació del 2 d’abril és unitària, és a dir, ha estat convocada per diverses entitats educatives, així com representants d’estudiants i de familiars d’alumnes. Aquestes són algunes de les entitats o moviments que han convocat la protesta a Barcelona o que s’hi han sumat després:

  • Sindicat USTEC-STEs
  • Intersindical
  • CGT
  • COS
  • SEPC
  • aFFaC
  • Assemblea Nacional Catalana (ANC)
  • CUP
  • Alerta Solidària
  • La Forja

Recorregut de la manifestació a Barcelona

La manifestació començarà a les 18 h a la plaça de Sant Jaume de Barcelona, a les portes del Palau de la Generalitat de Catalunya. L’objectiu de la protesta és caminar pel centre de Barcelona i acostar-se fins al Parc de la Ciutadella per traslladar la mobilització fins a les portes del Parlament de Catalunya. Amb aquesta acció, els convocants volen fer visible el seu malestar per l’acord polític que reconeix el castellà com a llengua vehicular als centres educatius de Catalunya.

Partits polítics com la CUP han fet una crida a la participació a la manifestació en defensa de la immersió lingüística. La diputada del partit al Congrés, Mireia Vehí, ha dit que “l’única manera que ERC baixi del pacte que es carrega la immersió és que el dia 2 els carrers estiguin plens“.