El Tío Che, a la rambla del Poblenou, 44-46, ven orxata i fartons des del 1912. Teresa Moreno, propietària del negoci, explica la història d’aquest comerç emblemàtic de la ciutat.

“Che, prova-ho!”

L’any 1912, una família alacantina, de la Nucia, va venir a Barcelona per fer les Amèriques. Però mentre esperaven el vaixell que els havia de conduir a la terra somiada, s’havien de guanyar la vida. Com que sabien fer orxata, una beguda aleshores força desconeguda, en van començar a vendre a la Barceloneta. El besavi del marit de la propietària actual, en Pere Joan, sortia al carrer amb un got d’orxata i l’oferia a la gent que es trobava tot dient: “Che, prova-ho!”. De tant dir-ho, li va quedar el nom d’El Tío Che.

Abans de ser a la rambla del Poblenou, El Tío Che es va establir als baixos d’un edifici de l’antic carrer de Wad-Ras, enderrocat per una bomba durant la guerra. En aquella època, el Poblenou era un barri obrer, amb una rambla que no arribava al mar i pel la qual no hi passejava gairebé ningú.

Una referència al barri

Amb el temps, El Tío Che s’ha convertit en un negoci de referència al Poblenou i en un punt de trobada per a la gent del barri. Avui hi treballen la quarta i la cinquena generació de la família del fundador. Tot plegat demostra que els establiments centenaris poden ser un bon negoci. Però la propietària, la Teresa Moreno, recorda que cal treballar sempre amb la mateixa dedicació perquè és igual de fàcil pujar que baixar.

L’orxata, el producte estrella

La gran majoria dels productes que es venen a El Tío Che, com els fartons, els torrons o l’orxata, són artesans i es preparen a l’obrador de la rebotiga. El producte estrella, però, segueix sent l’orxata, que ara es prepara tot l’any, a diferència d’abans, que només es feia a l’estiu. Per fer una bona orxata, diu la Teresa Moreno, cal una xufla de qualitat i molt d’amor.