Estava situat a l’avinguda del Paral·lel, 62, el que és ara la BARTS i l’embrió el trobem el 1892, quan una llei obliga a desmuntar els teatre circs que hi havia a la plaça de Catalunya. Llavors, el 16 de abril del 1892, va néixer el Circo Español Modelo, que un any més tard es va rebatejar com el Teatro Circo Español, una sala també dedicada als espectacles de circ amb cavalls. El 1907 un incendi el va destruir i en dos anys es va construir El Teatro Español amb un aforament per a més de mil persones.
La catedral del vodevil en català
El públic anava al Teatro Español a veure sarsuela i el vodevil francès, que a casa nostra dominaven com ningú Elena Jordi i Josep Santpere, pare de Mary Santpere, que eren les figures més destacades d’aquest gènere de comèdia. Durant les temporades 1914-1916, amb Elena Jordi de cap de cartell, freqüentaven el teatre, figures rellevants del teatre com Santiago Rusiñol que deixaven les tertúlies a Els Quatre Gats i al restaurant del passeig de Gràcia La punyalada, per acabar les nits al Paral·lel, l’avinguda de la festa de la classe obrera. De fet, Rusiñol, amb el pseudònim de Jordi de Perecamp, va escriure alguns dels vodevils que va estrenar Elena Jordi.
La història del teatre va lligada a la del Café Español, que va tancar el 1980, un establiment famós per les seves terrasses, els seus billars i perquè no tancava mai. Després de la Guerra Civil, va seguir amb el gènere de la revista i també era un cinema. Durant els anys 60 i 70 va ser seu de les companyies del Centro Dramático Nacional quan venien a Barcelona.
De l’Studio 54 a la BARTS
A iniciativa de l’empresari nord-americà Mike Hewitt es va instal·lar la discoteca Studio 54, conservant l’estructura de la sala. L’empresari Matías Colsada va voler fer-la a imatge de la coneguda discoteca de Nova York. L’Studio 54 va durar poc més d’una dècada per ser finalment enderrocat el 1997.
Es va convertir en Scenic Barcelona durant un parell d’anys per tancar el 2001 per falta de rendibilitat. Finalment, l’Ajuntament va adquirir el teatre que va gestionar la SGAE en un nou projecte que va respectar part de la façana de l’antic teatre i que es va obrir el 2010 amb el nom d’Arteria Paral·lel. El 2012 passa a ser gestionat per TheProject i canvia de nom per convertir-se en la sala BARTS, Barcelona Arts on Stage. I pel que sembla el futur passa per La Casa de la Música.