A la plaça de Catalunya, les barraques del “pasen y vean” eren una de les principals atraccions dels ciutadans de Barcelona. El teatre de barraques de fira s’exhibia tot allò que tenia un interès sobrenatural. Entre la màgia i allò increïble i singular que atreia els visitants. Fins i tot, van passar els anomenats ‘Zoos humans’ una pràctica aberrant del colonialisme europeu.

Ensinistradors, hipnotitzadors, animals estranys i persones amb aparença insòlita eren alguns dels reclams. També hi havien els panorames, una mena de circs enormes amb uns decorats que anaven canviant, que reproduien fenòmens de la història i eren el precedent del cinema. Moltes de les representacions tenien una funció alliçonadora.


Hi havia reproduccions en cera del que provocaven les malalties venèries i per tant era un espai de pedagogia del que passava si no prenies mesures.
Xavier Albertí , exdirector artístic del TNC

De la plaça Catalunya al Paral·lel

L’any 1894 es va inaugurar l’avinguda del Paral·lel i es va urbanitzar la plaça de Catalunya, un fet que va desplaçar l’activitat de les barraques de fira al que és el centre neuràlgic dels teatres de la ciutat.

Xavier Albertí exdirector artístic del TNC, ens ho explicava al 2020 en aquest capítol del ‘Va passar aquí’.