Carles Puche fa 40 anys que és il·lustrador científic i de ciències naturals, bagatge que el converteix en el professional amb més experiència del país.
Va començar a especialitzar-se i professionalitzar-se quan Martí Boada, qui era director del Parc Natural del Montseny, va anar un dia a casa de Puche, va veure unes il·lustracions d’animals que tenia a la paret i, quan va saber que les havia fetes ell mateix, va demanar-li que fes els primers pòsters de l’ecosistema del Montseny.
Una feina a mitges amb els científics
Ha publicat a revistes com ‘National Geographic‘, ha estat professor de la Universitat de València i fa centenars de tallers per a gent que vol aprendre’n. “S’ha de ser molt humil per ser il·lustrador científic, perquè una persona que no sap dibuixar en absolut, com pot ser un científic, t’està dient si el teu dibuix està ben fet o no, i té raó”.
Per aconseguir resultats excel·lents, creu que cal fer una bona parella professional amb un científic: “Un bon tàndem entre científic i il·lustrador vol dir una bona il·lustració”, rebla.
I què cal per fer una bona il·lustració científica? Doncs, a part de traça i molta pràctica, cal ser “fidel al que tens al davant”, sense llicències ni fantasies: “No pots fer una formiga amb set potes, perquè llavors estàs fent una aranya”, comenta.
S’ha de ser molt humil per ser il·lustrador científic, perquè una persona que no sap dibuixar en absolut, com pot ser un científic, t’està dient si el teu dibuix està ben fet o no, i té raó
Millor dibuixar amb temps i al natural
Els passos per fer una il·lustració és anar al camp per veure la planta o l’animal que s’ha de plasmar i fer-ne fotografies, que serviran per recordar detalls i fer el dibuix de forma fidedigna.
Ara bé, si es disposa de temps, la millor manera de fer una il·lustració científica és, segons Puche, fent-la al natural, observant directament allò que s’il·lustra.
L’avantatge que té la il·lustració respecte a la fotografia quan es tracta de ciència i ciències naturals és que “la il·lustració et permet ressaltar allò que tu vols“, destaca el professional.
Carles Puche, un il·lustrador científic de referència
Puche va aprendre a dibuixar amb els tebeos del ‘Capitán Trueno’ i l’ajuda del seu avi: “Jo era un nen molt malaltís i estava sempre a casa i podia anar molt poc a l’escola, i el meu avi m’ensenyava a dibuixar“, rememora.
“Em recordo sempre amb un llapis a la mà, dibuixant”, diu Puche, qui va començar amb el ‘Capitán Trueno’ però, al llarg de les dècades, va anar-se especialitzant fins a convertir-se en un dels il·lustradors científics i de ciències naturals més reconeguts i aplaudits.
Em recordo sempre amb un llapis a la mà, dibuixant.
Si bé les papallones, els ocells i els rèptils són els animals més agraïts d’il·lustrar, al seu entendre, pels colors i les textures que tenen, Puche té debilitat per les formigues: “Si mai hi ha reencarnació, jo vull ser una formiga”.