Al número 114 de l’avinguda de la Mare de Déu de Montserrat, hi ha la que va ser la casa de la família Pla i un important laboratori farmacèutic. Avui, és un museu amb un jardí d’ús públic.

Ramon Pla i Armengol

Ramon Pla i Armengol va ser un eminent tisiòleg i polític. La seva passió per la tisiologia el va dur a conèixer Joaquim Ravetllat. Ravetllat era un veterinari que tenia la teoria que la tuberculosi es podia curar si s’inoculava el bacil als animals i aquests generaven els anticossos que serien injectats a mena de vacuna als éssers humans.

El naixement del laboratori

El projecte va començar amb un laboratori al camp actual de l’Europa. Però allà faltava espai per tenir-hi els cavalls necessaris per al desenvolupament de la vacuna. Aleshores, Pla va comprar la finca d’Horta, de gairebé quatre hectàrees. Hi va fer el laboratori i la casa familiar al damunt.

Però tot just quan es feia la mudança a l’edifici nou, Ravetllat va morir. Pla en va comprar als heureus la meitat de la societat corresponent i va tirar endavant el projecte seguint la línia marcada entre tots dos.

Una multinacional dels productes farmacèutics

El 1930, el laboratori era pioner en el procés de producció, basat en l’estil americà: investigació, inoculació i extracció de sang als cavalls, elaboració del producte final i comercialització.

Durant els anys de la guerra, Pla es va haver d’exiliar a Mèxic i va deixar a càrrec del laboratori la seva filla, Núria Pla. Els productes, sèrum i hemoantitoxina, es va arribar a vendre a més de 25 països, tant d’Europa com de Sud-amèrica, i el Laboratori Revetllat-Pla es va convertir en una multinacional de productes farmacològics.

Quan es va veure que el sèrum no curava la tuberculosi, van derivar la producció cap a medicaments vigoritzants i reconstituents. El laboratori va vendre productes fins al 1980.

Museu del moble

Avui, a la planta baixa de l’antic laboratori, hi ha un museu de mobles antics. És el llegat pòstum de la col·lecció de Núria Pla. La Fundació Ramon Pla se n’encarrega de la gestió.