Una de les poques rèpliques de l’estàtua de la llibertat escampades pel món és a l’entrada de la Biblioteca Pública Arús, la primera biblioteca pública de Barcelona, situada al passeig de Sant Joan número 26.

L’estàtua de la Llibertat en bronze

L’estàtua va arribar a Barcelona per la inauguració de la biblioteca el 24 de març del 1895, nou anys després que s’inaugurés la de Nova York. L’encàrrec el va fer Rossend Arús a l’escultor Odoardo Luis Razzauti, especialista en bronze. Aquest va fer una rèplica de dos metres de les dues que hi ha a París. Però, l’exemplar té un detall ben diferent a l’estàtua original, la inscripció “Animas Libertas” en el llibre que subjecta amb la mà esquerra. Un missatge de llibertat de pensament que també promulgava Rossend Arús i la Lògia maçònica.

Una biblioteca amb 127 anys d’història

Com que Rossend Arús va morir dos anys abans que s’inaugurés la biblioteca, Valentí Almirall i Antoni Farnés es van encarregar del projecte. Aixó sí,  Arús va deixar escrit que la biblioteca sempre hauria d’il·lustrar el poble treballadors. El patronat havia d’estar presidit per l’alcalde, dos regidors, un membre de l’Acadèmia de les Ciències, un de les Lletres i quatre ciutadans. Una composició que 127 anys després encara es manté.

Actualment la biblioteca conté la tercera col·lecció més important del món sobre l’obra de Sherlock Holmes, el personatge literari creat per Arthur Conan Doyle, un membre il·lustre de la Lògia britànica. Ens ho explicava al 2017, Josep Brunet del Patronat de la Biblioteca Arús.