Un dels moments més emotius de la Segona Guerra Mundial va ser l’intercanvi de presoners alemanys i britànics que es va fer al port de Barcelona. Aquest fet es va produir davant del moll d’Espanya l’octubre del 1943, i es considera un dels més importants de la Segona Guerra Mundial. Un dels moments més emotius de la Segona Guerra Mundial va ser l’intercanvi de presoners alemanys i britànics que es va fer al port de Barcelona. Aquest fet es va produir davant del Moll d’Espanya l’octubre del 1943, i es considera un dels més importants de la Segona Guerra Mundial.

S’hi van intercanviar uns 1.100 presoners alemanys i una xifra similar d’anglesos, australians i neozelandesos. Els vaixells britànics eren el Cuba i el Tairea. Els alemanys, el Djenné i l’Aquileia.

L’Espanya franquista va oferir el port com a espai de permuta per netejar la seva imatge davant els aliats europeus i presentar-se com a un estat neutral. En l’operació va ser clau la intervenció de la Creu Roja, ja que la meitat dels presoners estaven ferits. Hi havia una voluntat clara d’humanitzar la guerra. L’any següent es va produir un nou intercanvi al port de Barcelona, aquest cop més petit.