A la via Laietana, 48-A, a la confluència amb el carrer de Sant Pere Més Alt, hi ha l’edifici del Gremi dels Velers. Conegut com la Casa de la Seda, va estar a punt d’anar a terra amb l’obertura de la via Laietana.

El Gremi de Velers és una institució de fabricants de seda natural i mantellines. No té res a veure, doncs, amb les veles de vaixells, com es podria pensar. Més tard, aquest gremi es va fusionar amb el dels velluters i altres fins a l’època actual, que rep el nom de Col·legi de l’Art Major de la Seda.

L’edifici de Casa de la Seda

Andrés Borao, representant del  Col·legi de l’Art Major de la Seda ens explica que l’edifici el va fer l’arquitecte Joan Garrido al 1763. En destaquen dos elements: d’una banda, la fornícula de la Mare de Déu dels Àngels, patrona del gremi, situada a la cantonada i esculpida per Joan Enrich. De l’altra, els esgrafiats de la façana, representant atlants i cariàtides de quatre metres d’alçària. Són d’estil barroc i estan considerats els més importants de Barcelona.

Al vestíbul de l’edifici, hi destaca la fusteria noble i els entapissats de seda natural de les parets. També hi ha un pergamí signat per l’emperador Carles V que autoritza la constitució del gremi. A la sala de presidència hi ha l’armari gremial, una peça anterior a l’edifici on es guarden documents importants de l’entitat. A la biblioteca, hi ha uns 10.000 documents relatius al gremi i a l’ofici, i mostres de teles i sedes. La sala gremial està feta de fustes nobles i tapisseries de seda. A les parets destaquen quatre domassos que expliquen l’ofici.

L’any 2001 es va fer una rehabilitació integral de l’edifici. Actualment, està oberta al públic a través de visites guiades i es pot llogar per fer esdeveniments.