A la via Laietana, 48-A, a la confluència amb el carrer de Sant Pere Més Alt, hi ha l’edifici del Gremi dels Velers. Conegut com la Casa de la Seda, va estar a punt d’anar a terra amb l’obertura de la via Laietana.

El Gremi de Velers és una institució de fabricants de seda natural i mantellines. No té res a veure, doncs, amb les veles de vaixells, com es podria pensar. Més tard, aquest gremi es va fusionar amb el dels velluters i altres fins a l’època actual, que rep el nom de Col·legi de l’Art Major de la Seda.

L’edifici

La Casa de la Seda és obra de l’arquitecte Joan Garrido i va ser construïda el 1763. En destaquen dos elements: d’una banda, la fornícula de la Mare de Déu dels Àngels, patrona del gremi, situada a la cantonada i esculpida per Joan Enrich. De l’altra, els esgrafiats de la façana, representant atlants i cariàtides de quatre metres d’alçària. Són d’estil barroc i estan considerats els més importants de Barcelona.

Al vestíbul de l’edifici, hi destaca la fusteria noble i els entapissats de seda natural de les parets. També hi ha un pergamí signat per l’emperador Carles V que autoritza la constitució del gremi. A la sala de presidència hi ha l’armari gremial, una peça anterior a l’edifici on es guarden documents importants de l’entitat. A la biblioteca, hi ha uns 10.000 documents relatius al gremi i a l’ofici, i mostres de teles i sedes. La sala gremial està feta de fustes nobles i tapisseries de seda. A les parets destaquen quatre domassos que expliquen l’ofici.

L’any 2001 es va fer una rehabilitació integral de l’edifici. Actualment, està oberta al públic a través de visites guiades i es pot llogar per fer esdeveniments.

Tornen les visites guiades a La Casa de la Seda

L’única seu gremial barcelonina oberta al públic es troba al carrer de Sant Pere Més Alt, 1

Aquí