A Montjuïc hi ha l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, el lloc on es va crear el primer banc de sang modern d’Europa. El doctor Frederic Duran i Jordà en va ser el creador i va ser el primer en transportar sang al front per atendre els ferits de guerra.

Demanda de sang per als ferits de guerra

El 18 de juliol de 1936, amb l’inici de la Guerra Civil a Espanya, va sorgir la necessitat de disposar de sang per atendre els ferits. En aquella època, les transfusions es feien de braç a braç i, per tant, calia transportar-los als hospitals. Però el professor Duran i Jordà va pensar que la millor manera d’atendre els ferits era no transportar-los a la ciutat, sinó transportar la sang al font.

Fins aquell moment, mai no s’havia transportat sang. Si bé, a principis de segle, el doctor Argote, un argentí, va comprovar que el citrat podia emmagatzemar la sang, això es va portar a la pràctica per primer cop a l’esmentat edifici de Montjuïc. Era, doncs, una experiència nova.

Vehicle refrigerat

Duran i Jordà va adaptar un vehicle refrigerat que servia per transportar peix i el va fer servir per transportar la sang al front i als hospitals de primera línia, com el de Casp. A més, Duran i Jordà va dissenyar una ampolla de vidre que permetia que la transfusió passés més ràpidament.

El país es va organitzar i es van mobilitzar 30.000 donants en un any i mig. Era una xifra mai vista fins al moment. La gent anava a donar sang a l’edifici de l’Institut Cartogràfic, que aleshores era un hospital de La Caixa amb 120 llits per ferits del front de l’Aragó. Però l’hospital només tenia dues lliteres i aquestes estaven ocupades a la sala d’operacions. Per tant, només podia atendre les donacions quan la sala estava tancada. D’altra banda, l’hospital també feia col·lectes de sang a les fàbriques o a altres llocs de la ciutat. Val a dir que a Barcelona mai no va faltar sang gràcies a la solidaritat de la gent. En el temps que va durar la guerra, es van fer més de 35.000 donacions.

El 1938, la Generalitat va traslladar el banc de sang a un local de 500 m2 del carrer de Mallorca, des d’on s’enviava sang als ferits de la batalla de l’Ebre.

El banc de sang actual de Barcelona, situat al Poblenou, porta el nom de Frederic Duran i Jordà. Avui, és un dels millors bancs de sang d’Europa, i això és, en part, a l’experiència de tants anys. Ens ho explicava al 2019 per aquest capítol del ‘Va passar aquí’, Enric Argelagués director del Banc de Sang i Teixits des de 2003 al febrer de 2021, quan es va jubilar.