Dones Història Barcelona Josepa Vilaret

El 29 de febrer del 1789, tres mesos abans de l’esclat de la Revolució Francesa, Barcelona va viure una revolta popular motivada per la pujada del preu del pa. Moltes dones hi van participar i Josepa Vilaret, coneguda com La Negreta, va ser detinguda l’1 de març juntament amb cinc homes. El 28 d’abril, tots sis van ser penjats a les forques que hi havia a l’esplanada de la Ciutadella.

El 28 de febrer del 1789, Barcelona va viure una de les revoltes populars més recordades pels barcelonins, el rebombori del pa. Hi havia hagut males collites, i aquest dia s’havia apujat el preu un 50 %, sobretot el pa morè, que consumien les classes populars. Tot plegat, a causa de la privatització d’aquest aliment que passava del control de l’Ajuntament al del Gremi de Flequers.

Josepa Vilaret

Una revolta protagonitzada per les dones que veien en perill l’alimentació de les seves famílies. Liderades per Josepa Vilaret, “La negreta”, que el mateix dia és empresonada i més tard executada.

L’1 de març, l’escamot femení entra a la Catedral per demanar que s’abaixi el preu també de la carn i l’oli. Des d’allà increpen al bisbe i toquen les campanes cridant als sometents, les milícies ciutadanes. El capità general, el comte d’El Asalto es va haver de refugiar a la Ciutadella.

Gràcies al baró de Maldà, que va descriure el diari personal “calaix de sastre” aquesta revolta, hem pogut conèixer els fets. Uns fets que se sumen a la tradició revolucionària de Barcelona com a una ciutat rebel. Ens ho explicava al 2017 Fran agudo, guia de Via Barcelona.