Barcelona Activa prescindirà de més de 100 treballadors que gaudien de “contractes de durada determinada” i que “s’aniran extingint gradualment en els propers mesos”, segons ha fet públic l’ens en un comunicat aquest dilluns. Barcelona Activa xifra la retallada en 102 persones, mentre que el Col·lectiu Ronda, que assessora els treballadors afectats, xifra els acomiadaments en 158 persones de l’àrea d’ocupació que tenen contractes d’obra i servei. El Sindicat de Professionals de l’Ocupació de Catalunya (SPOC) ha anunciat que estudia les possibles accions legals a emprendre i la convocatòria de mobilitzacions.
El Col·lectiu Ronda alerta d’un “acomiadament col·lectiu encobert”
El Col·lectiu Ronda assenyala que la direcció de Barcelona Activa ha pres aquesta decisió amb l’argument que, aquest any, es redueixen el nombre i la dimensió dels projectes impulsats pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), que finança molts dels programes que es desenvolupen a Barcelona Activa. La cooperativa d’advocats afegeix que el que fa l’empresa municipal “és realitzar contractacions en la modalitat d’obra i servei per a les persones que executaran aquests programes”.
Natxo Parra, advocat laboralista del col·lectiu, alerta que “la conseqüència d’això és que una activitat recurrent, habitual i absolutament estructural acaba sent executada per unes persones empeses a una temporalitat perpètua.” Un fet que considera que “no té empara legal” i per això recorda que “des de l’any 2000 han estat recurrents les sentència judicials que han condemnat Barcelona Activa per fer un ús abusiu i fraudulent de la temporalitat.”
Parra ha dit que estudien totes les vies legals d’oposició a una mesura que “probablement constitueix un acomiadament col·lectiu encobert i podria arribar a considerar-se una actitud de represàlia envers les accions legals dels treballadors de Barcelona Activa”.
Barcelona Activa promet “un nou model amb major estabilitat”
En un comunicat, Barcelona Activa assenyala que es tracta d’una “situació complexa” i amb “arrels jurídiques que venen de lluny”. L’empresa pública explica que una part rellevant dels seus recursos provenen de subvencions anuals del SOC que s’han executat amb contractes temporals d’obra i servei. I per això, segons l’ens, ara s’està donant forma a “un nou model amb menys temporalitat i major estabilitat pel personal”.
El cas és que mentrestant, Barcelona Activa no pot optar a les convocatòries del SOC que comportin contractacions temporals de personal, “donat que diverses resolucions judicials han dictaminat que les polítiques actives d’ocupació són considerades activitat permanent de l’entitat”. A banda l’agència tampoc pot fer contractacions indefinides per la Llei de pressupostos de l’Estat, que limita la contractació per part del sector públic.