Ara que ja no es poden canviar les últimes pessetes vigents per euros, l’únic interès que poden tenir, a part del sentimental, és el de col·lecció. El Gremi de Filatèlia i Numismàtica, però, avisa que la immensa majoria de peces no tenen cap valor. El president de l’entitat, Alejandro Serrat Solé, explica que “el col·leccionista el que busca és la moneda perfecta, sense circular”, és a dir, sortida de fàbrica.

Alejandro Serrat Solé, president del Gremi de Filatèlia i Numismàtica, mirant una pesseta.

Serrat Solé afegeix que, a més que estiguin en perfecte estat, les pessetes que es busquen són algunes dels anys 40 i de sèries molt especials, de les quals en queden molt pocs exemplars. En aquests casos una moneda “pot arribar a tenir un valor de 5.000 o 6.000 euros”, però, recorda, “a penes n’hi ha”. Per saber quines monedes tenen un interès de col·lecció, els numismàtics disposen de catàlegs que estipulen el valor de totes les monedes i bitllets de pesseta que hi ha hagut.

Interès per començar col·leccions de record

Aquests últims dies en què encara s’han pogut canviar pessetes per euros, no han notat un augment de consultes per saber el valor de les monedes, però sí que hi ha hagut un repunt de l’interès de gent que vol començar una col·lecció de pessetes, per tenir-les de record. Per això han augmentat les vendes d’àlbums específics per a monedes i bitllets.

Àlbum per a col·leccionar pessetes

S’espera una llarga vida a l’euro

Un cop acabada la vida de les últimes pessetes vigents, és una incògnita saber quant durarà l’euro. Per l’economista i professor de la Universitat Oberta de Catalunya Josep Lladós, “cal esperar una llarga vida a l’euro”. Lladós recorda que aquesta moneda ja ha patit diverses crisis i s’espera que amb tota seguretat “s’hi afegeixin més economies”.